Veleslavín hudbou žije

Základní umělecká škola Ch. Masarykové pořádá 5. 6. od 17 hod. koncert v hotelu Crown Plaza, při němž bude na pódiu stát opět celá škola. Podobný koncert se konal již loni před Vánocemi a měl u posluchačů obrovský úspěch.

Veleslavínská ZUŠ působí v této lokalitě již několik desítek let a po celou dobu nabízí zájemcům od pěti let jak výuku na hudební nástroje a ve zpěvu v hudebním oddělení, tak v tanci při tanečním oddělení. V hudebním oddělení přitom mají žáci možnost výběru z několika nástrojů: klavíru, varhan, akordeonu, zobcové flétny, klarinetu, saxofonu, fagotu, trubky, bicích nástrojů, klasické i elektrické kytary nebo baskytary. Učitelský sbor zde vede ředitel Miroslav Kokoška, virtuos hry na marimbu a ve sboru působí řada vynikajících pedagogů – profesorů konzervatoře.

Žáci se účastní mnoha vystoupení i soutěží jak doma, tak v zahraničí( například Virtuosi per musica di pianoforte, Prague Junior Note, Concertina Prague, soutěže C. Czerneho apod.), jednou z posledních byla například soutěž vyhlašovaná každoročně ministerstvem školství, kde 1. cenu získali Petr Kučera (bicí), B. Pou-karová (zobcová flétna) a K. Dlouhá (příčná flétna). V poslké Poznani naopka zabodovala B. Kolářová, která obdržela 2. cenu a v soutěži pořádané plzeňskou konzervatoří obdržela Kr. Kolářová 1. cenu. Mnoho z žáků této školy je přijímáno také na konzervatoře či na pražskou AMU. Součástí prezentace školy jsou celopražské i festivaly a přehlídky (např. Libeňské jaro mladých).

Zcela ojedinělé jsou vánoční a závěrečné koncerty, kde ve skladbách speciálně upravených ředitelem vystupují všichni žáci kytarového, smyčcového a dechového oddělení, od nejmladších začátečníků až po nejvyspělejší žáky. Tato vystoupení, nazvaná Hraje celá škola, z nichž jedno se odehraje právě v červnu, neobyčejně stimulují malé hráče k dalšímu zdokonalování svého nástroje.