Den podle Amose na ZŠ Benita Juáreze

Letos připadl 28. březen – Den učitelů – na pátek. A ve škole B. Juáreze se rozhodli oslavit tento den celoškolním projektem „Den podle Amose“. Všichni učitelé si připravili a nabídli žákům svou netradiční hodinu a každý žák si pak mohl udělat svůj speciální rozvrh.

Na 1. stupni si děti vybíraly 4 hodiny z nabídky 12 předmětů, na 2. stupni 5 hodin z 15 předmětů. A bylo z čeho vycházet: první stupeň projevil největší zájem o Policejní akademii, Malování na kameny a Cestu za Indiány, na 2. stupni si nejvíce dětí vybralo téma Naši předkové, Výrobu ručního papíru a Odpady kolem nás.

Po dni plném nejrůznějších aktivit všichni vyplnili anketu a vybrali hodinu, která se jim nejvíce líbila. Na 2. stupni zvítězila paní učitelka Čejková s Výrobou ručního papíru a na 1. stupni paní učitelka Jánská s Policejní akademií. A co se děti podle ankety naučily? Ty mladší třeba znát svá práva, zachraňovat člověka, ošetřovat úrazy, francouzská slovíčka anebo přemohly stud zpívat před ostatními. Zkusily psát tajným inkoustem, poznaly hlavní města Evropy, tancovaly po indiánsku, skládaly tangramy, otevíraly tajnou kasu, ale také zjistily jak zavolat 156. A starší? Poznali zajímavosti Kanady, zopakovali angličtinu, naučili se pracovat s mikroskopem nebo recyklovat papír, něco o předcích, komunikaci se staršími žáky, florbalové kousky, jak přežít ve škole bez nudy nebo spolupracovat s jinými.

Z více než 370 žáků, kteří se netradičního vyučování zúčastnili, jen 5 by se jich raději normálně učilo nebo by chtělo volný den. Ostatní se už těší, jak si to příští rok zopakují.

Maja Bihelerová,
ředitelka ZŠ Benita Juáreze