Přepadení! Movitá Praha 6 láká zloděje

Druhé bankovní přepadení a tentokrát i zbytečná smrt člověka – to je statistika posledního roku, kdy se Praha 6 stala terčem útoku zlodějů. Je to přibližně rok, co byla přepadena bankovní dodávka Citibank a z ní odcizeno více než 150 milionů korun. Dodnes se po pachatelích pátrá a přepadení je považováno za loupež století. Počátkem letošního dubna byla pro změnu na Vítězném náměstí přepadena pobočka ČSOB. K tomu bohužel zastřelen člen její ochranky.

Vše se seběhlo velmi rychle: muž ve věku mezi třiceti až pětačtyřiceti lety a výšky asi 180 cm, v džínách a tmavé bundě vešel do pobočky ČSOB těsně před půl třetí odpoledne. Z magnetofonu pustil pásku, kde měl česky namluvený vzkaz, že jde o přepadení. Poté začal střílet na jednoho z členů bankovní ochranky. Padlo pět výstřelů a sedmatřicetiletý muž padl mrtvý k zemi. Rána zasáhla srdce. Pachatel přeskočil přepážku a zmizel.

Celé dění zachycovaly i kamery a podle vyjádření ředitele Policie ČR pro Prahu 6 Vladimíra Rajcharta se „po pachateli intenzivně pátrá.“ Jak uvedl tiskový mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar, banka přišla o částku 120 000 korun. Na otázku, zda uvažují například o zpřísnění bezpečnostních opatření v bance dále řekl, že zabezpečení poboček ČSOB je na maximálně vysoké úrovni, ale takovýmto neočekávaným situacím se dá těžko zabránit. „V takové chvíli je na prvním místě vždy bezpečí klientů a pracovníků banky. Nicméně se snažíme o takové zabezpečení, aby zloději neměli možnost odnést si větší částky, rozhodně ne v řádu milionů korun,“ dodal.

Loupežné přepadení banky ostře odsoudil i starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, který má otázku bezpečnosti ve své kompetenci. „Je mi nesmírně líto zmařeného života a o to víc mě pobuřuje, že se tak stalo přičiněním někoho, kdo nemá sebemenší úctu k tomu nejcennějšímu, k lidskému životu. Ihned po tomto činu jsem byl o všech známých okolnostech informován policií přímo na místě a nepochybuji o tom, že policie pachatele brzy zadrží“. Ve světle této loupeže považuje starosta za nutné nadále pokračovat v systematické podpoře práce jak policistů, tak strážníků v Praze 6 a zvyšovat a stabilizovat jejich počty. Starosta se také prostřednictvím vedení banky obrátil na pozůstalé po zemřelém členovi ochranky s projevem lítosti a upřímné soustrasti.