Diskutovali zastupitelé i rodiče

Připravované sloučení obou škol se neobešlo bez emocí. Rodiče dětí ze ZŠ Bělohorská se obávali, že tato škola bude buď úplně zrušena, nebo z pěti ročníků zbudou pouze tři. Požadovali tedy po zastupitelích zachování všech pěti ročníků a tato varianta byla také nakonec schválena.

Nespokojenost ale vyjádřili i rodiče dětí navštěvujících ZŠ TGM. Jak uvedla například Alena Klímová, zastupující rodiče: „sepsali petici proto, že s nimi, na rozdíl od ZŠ Bělohorská, nikdo pověřený nejednal.“ Podle ní navíc mezi rodiči panuje obava ze vzniku gigantu, který svou anonymitou může napomáhat šíření negativních vlivů mezi dětmi, jako je šikana nebo drogy.

Za nejlepší nepovažuje sloučení škol ani ředitelka ZŠ TGM Věra Matheislová. „Sloučení obou škol akceptuji, i když nepovažuji za úplně nejšťastnější spojení dvou mateřských školek a dvou základních škol. Vím, že k tomu vedou hlavně ekonomické důvody,“ uvedla mimo jiné na zastupitelstvu.

Naopak ředitelka ZŠ Bělohorská 174 Dana Hudečková sloučení vítá: „Slučování je realita a tomu se nevyhneme nejen my, ale do budoucna asi ani jiné školy. Budoucí ředitel, který vzejde z konkurzu, bude určitě schopen celý provoz uřídit a spojení nejen škol, ale i celé oblasti a lidí společnými akcemi na školní půdě všem jen prospějí.“

Samotní zastupitelé pak k celé věci vznášeli především dotazy a připomínky. Jan Bartůšek (KDU-ČSL) například uvedl, že pokud má dojít ke konkurzu na ředitele, měla by být součástí podmínek snaha o zajištění rovnoprávného postavení vzdělávacích programů. „Jak víme, na ZŠ Bělohorská 174 i na ZŠ v Ruzyni jsou jiné vzdělávací programy a já bych nerad, aby vítězný ředitel, vítězná ředitelka prosazovali svůj program na úkor druhé školy.“ Jaroslava Barková–Hešíková (US) a podobně i Alexandr Tuček (KSČM) upozornili, že sloučit školy s odlišným programem a jejich řízení jedním ředitelem bude značně obtížné. Podle Tučka by se měla zachovat dvojí právní subjektivita škol do doby, než zastupitelstvo přijme podrobnou koncepci týkající se škol.

Místostarostka Jaroslava Trnková, která návrh na sloučení předkládala, zastupitelům i veřejnosti vysvětlila, že sloučením se škola nestane gigantem. Na rozdíl od jiných bude mít asi 350 žáků. Nehrozí ani dramatický nárůst žáků ve třídách, protože počet tříd neubude. Zároveň se omluvila rodičům z Ruzyně za to, že s nimi sloučení nekonzultovala. Vnímala totiž více problematickou pozici ZŠ Bělohorská 174.