Nebezpečné ulice čeká zklidnění dopravy

Na základě stížností a žádostí občanů vybrala a prověřila radnice Prahy 6 několik dopravně nejhorších komunikací, v nichž by se měla objevit technická opatření vedoucí k větší bezpečnosti silničního provozu.

Ulice Na Ořechovce, Na Pískách, Evropská, Libocká, Tomanova a ulice Radimova – to je podle místostarostky Jaroslavy Trnkové šestice komunikací, které vybrala dopravní komise, a čekají je tudíž následující technické zásahy:
V ul. Na Ořechovce se připravuje stavební opatření, které zúží vozovku tak, aby se dala bezpečněji přejít. Stane se tak buď rozšířením chodníku v místě přechodu, nebo vložením, popřípadě rozšířením zeleného pruhu ve středu komunikace.

V ul. Na Pískách se připravují podobná opatření jako na Ořechovce, momentálně se rozkresluje stavební dokumentace. Počítá se i s postupným doplňováním přechodů. Jak ale Trnková uvedla, pokud není dobudován systém obchvatů a sběrných komunikací na území Prahy, je nutné zabezpečit průjezdnost komunikací a tato opatření musí být přiměřená.

Ul. Evropskou čeká několik výraznějších změn. Městská část Praha 6 zadala zpracování studie lokálního dopravního řešení umožňujícího větší bezpečnost chodců, prověřena byla i funkčnost světelné signalizace. Veškeré stavební úpravy zde ale musí provádět magistrát, protože se jedná o komunikaci I. třídy. Přesto na Evropské vznikne jeden podchod a jedna lávka, a to v souvislosti s výstavbou na Bořislavce a u Horoměřické. Podchod vybuduje investor Europian Gate centra, a to ve směru přechodu Evropské ke Kladenské. Jeho další povinností bude i rozšíření Evropské o jeden pruh ve směru odbočení na Horoměřickou a Hanspaulku, který vznikne zúžením příliš širokého chodníku. Lávka nad úrovní komunikace vznikne na protější straně přes Horoměřickou, a to v souvislosti s výstavbou na pozemku dopravních podniků.

V ul. Libocká je sice značená rychlost 40 km/hod., přesto zde podle zjištění komise řidiči jezdí mnohem rychleji. Proto tu podle místostarostky vznikne „optickopsychologická brzda“ v podobě zhušťujících se pruhů směrem k přechodu pro chodce.

V ul. Tomanově během několika týdnů budou světelnou signalizací řidiči upozorňováni na častý výskyt přechodů i větší frekvenci chodců. K tomu přibudou ještě další výstražné prvky.

Okolí ul. Radimovy čeká další pokračování opatření, z nichž řada byla už zrealizována. Tato ulice byla zařazena také do celopražského programu BESIP.
Jak uvedla místostarostka Trnková, komise stojí i před rozhodnutím zvýšit bezpečnost v sídlištních oblastech, takže v budoucnu by mohla přibýt bezpečnostní signalizace například na Petřinách, nebo světelně označené přechody ve Vokovicích.