Aby dětem chutnalo

náhled souboruPotřetí se v prosinci konala soutěž Zlatá vařečka Prahy 6. Ačkoli jde o soutěž, kuchařky ze šestkových škol a školek – letos se jich zúčastnilo dvacet – považují akci za příležitost potkat se a předat si zkušenosti a inspiraci, jak dětem vařit, aby jim chutnalo.

Tématem byly adventní pokrmy. „Naše školní jídelny se potýkají s čím dál větším počtem dětí, které mají specifické dietní potřeby, proto jsme zvolili do soutěže bezlepkovou variantu adventního pokrmu,“ vysvětluje místostarostka pro školství Mariana Čapková (PRAHA 6 SOBĚ). Podle nutriční terapeutky Evy Kalembové musely kuchařky kvůli soutěžnímu zadání sáhnout pro správné druhy mouky, luštěninu nebo obilovinu, a tím byl úkol těžší.
Letošní ročník se konal v základní škole Dědina, pokrmy hodnotily kromě odborné poroty i děti z kroužku vaření. Odborníky zastupovali šéfkuchař a zakladatel vzdělávacího projektu Kulinářské umění Jiří Roith a autor kuchařských bestsellerů a zakladatel Pražského kulinárního institutu Roman Vaněk.
Které pokrmy nejvíce chutnaly? Vítězem dětské poroty se stala skořicová kolečka od kuchařek z MŠ Šmolíkova, cena místostarostky putovala do ZŠ Červený vrch za hruškovo-tvarohové lasagne, šéfkuchaře Jiřího Roitha zaujaly ovocné knedlíky od kuchařek ZŠ Bílá a cena Romana Vaňka putovala do ZŠ Věry Čáslavské za adventní koláč. Ale protože hlavním cílem soutěže bylo dobré jídlo a předávání zkušeností, diplomy a ceny si odnesly všechny zúčastněné týmy.