Malincí cukráři a jejich velký dort

náhled souboruZatímco někdo má Prahu 6 spojenou s vycházkami do Hvězdy, jiní s koupáním ve Džbánu, mnoho Břevnovanů si vzpomene na cukrárnu v Bělohorské ulici a velkou nástěnnou malbu, na které malí cukráři šplhají po obrovském dortu a zdobí jej. Ačkoli obraz na fasádě už léta není, vidět ho můžete i nadále. 

Nástěnná malba původně zdobila fasádu cukrárny U Lexů, kterou provozoval Josef Lexa. Už před válkou sídlila v Bělohorské ulici 131, donedávna byla v tomto domě pobočka Komerční banky.
Po roce 1948 cukrárnu znárodnili komunisté, ovšem Josef Lexa zde zůstal jako odpovědný vedoucí. V osmdesátých letech byla přejmenována na Cukrárnu u Břevnovského kláštera, ale říkalo se jí U Nováků, podle pana Nováka, který ji vedl. Na Bělohorskou přišel z hotelu ­Tatran na Václavském náměstí a cukrařině ho učil ten nejpovolanější: slavný cukrář František Myšák. Po smrti Josefa Lexy zde společně s jeho manželkou vyráběli 32 druhů zákusků a cukrárna byla vyhlášená v širokém okolí. Typickým návštěvníkem cukrárny bývala babička, která vzala vnoučata na dort po ­předchozí návštěvě kreslené po­hádky v nedalekém kině Radost. Zatímco babičky popíjely kávu, děti fascinovaně hleděly na maličké cukráře ve vysokých čepicích, šplhající po dortu o hodně větším než oni sami. Nejen obraz, ale i takřka neměnný sortiment cukrárny se vryl do paměti několika ­generací Břev­no­váků: kokosky, harlekýn, koňa­ková špička, laskonky, banán s čokoládou, vanilková a citronová zmrzlina, pen­dreky a nugát na váhu, pomeran­čový džus, a hlavně vyhlášené jahody se šlehačkou.

Stěnu nepřestěhujete, ale…
Cukrárna se na začátku devadesátých let přestěhovala na Bělohorské do protějšího domu, stěnu si s sebou vzít nemohla. Proto vznikl obraz, který na starou cukrárnu upomínal. Kdo ho namaloval, na rozdíl od nástěnné malby, jejímž autorem byl místní samouk pan Trávníček, však není známo. Obraz cukrárnu zdobil až do roku 2019. Noví majitelé Emilly Cafe ani současní vlastníci IPPA Café obraz v cukrárně už nevystavili, obraz zmizel. U místních to vyvolalo vlnu nostalgie a ukázalo se, pro kolik lidí je srdeční záležitostí.
Naštěstí předchozí provozovatel pan Macků, který je také Břevnovák, obraz zachoval a pokoušel se pro něj najít nové místo spolu s místním Spolkem Pro Břevnov. „Když se na nás obrátil provozovatel bývalé cukrárny, že obraz stále vlastní a že by byl rád, kdybychom pro něj našli na Bělohorské nové místo, zajásali jsme. Obešli jsme naši hlavní třídu, jednali s provozovateli několika prostor, a nakonec jsme našli podnik, který poskytne obrazu azyl,“ říká předseda spolku Michal Volf. Povedlo se a letos v únoru došlo k odhalení obrazu v nově otevřené prodejně přírodních produktů a malém kulturním centru Pollesí na Bělohorská 89 nedaleko zastávky Drinopol. Pollesí se v ten den dokonce proměnilo v improvizovanou kavárnu, jejíž nabídka byla inspirována původní cukrárnou. Posedět, občerstvit se a poslechnout si, jak to celé bylo, přišly desítky Břevnováků.

Hledá se dále
Podle aktuálních informací ale prodejna Pollesí bude v nejbližší době končit. Břevnováky tak bude nejspíš čekat po prázdninách nové hledání místa pro vystavení obrazu.