Soutěž "Otevřeno zavřeno" pro úřady veřejné správy

Při příležitosti Mezinárodního dne informací („Den - I“), kterým je 28. září 2003, vyhlašuje Otevřená společnost, o. p. s., soutěž o tituly OTEVŘENO a ZAVŘENO.

Tituly jsou určeny pro největšího „přítele“ a „nepřítele“ zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím mezi úřady v ČR za období 01/2000–08/2003. Kdokoliv má dobrou nebo zlou zkušenost (aktivní přístup, „přátelskost“, ochota a vstřícnost úředníků, zvláštní informační centra pro občany, rychlost a kvalita poskytovaných informací, zveřejňování informací nad rámec zákona a kreativita zveřejňování, webové stránky či bezplatné poskytování informací, ale i bizarnost důvodů odmítnutí přístupu k informacím, „recidiva“ v neposkytování informací, odstrašování žadatelů požadováním neoprávněných úhrad, nedodržování lhůt či legislativní „útok“ na svobodu informací) s úřady a úředníky při uplatňování tohoto zákona či při jakémkoliv získávání informací, má možnost nominovat své kandidáty do kategorií „Otevřeno“ a „Zavřeno“.

V nominaci musí být přesně uvedené označení povinného subjektu (název úřadu, případně i jméno konkrétního úředníka), stručný popis činu, za nějž je povinný subjekt nominován, a kontakt, na němž je možné čin ověřit. Anonymní nominace a nominace ze strany samotných povinných subjektů nebudou do soutěže zahrnuty.

Do soutěže je možné se zapojit zasláním e-mailu na adresu nominace@otevrete.cz, nebo písemně na adrese Otevřená společnost, o. p. s., Seifertova 47, 130 00 Praha 3 (heslo: Nominace). Uzávěrka soutěže je 17. 9. 2003. Výsledky budou zveřejněné na tiskové konferenci 29. 9. v Praze a na webu www.otevrete.cz.

Tři vítězové obou kategorií postoupí do celosvětového finále, které organizuje mezinárodní asociace Freedom of Information Advocates Network.
Jindřiška Prokopová, informace@otevrete.cz, 605 166 338