Pozvánka na 6. ročník mezinárodního festivalu akustické kytary

Festival pod názvem „Kytara napříč žánry“ vznikl vroce 1998. Hlavním důvodem jeho vzniku byla absence kytarového festivalu vPraze, ve městě, zněhož vzešlo za posledních 30 let několik koncertních kytaristů, o kterých se dá bez nadsázky říci, že dnes patří do světové špičky.

Protože vČR již existují kytarové festivaly zaměřené výhradně na klasickou hudbu,vznikla myšlenka festivalu, na kterém by bylo možné představit více žánrů, hraných různými styly na rozdílné druhy akustických kytar. Kromě špičkových kytaristů zmnoha zemí tak mají každý rok možnost prezentace i studenti uměleckých škol.

Jednotlivé koncerty 6. ročníku festivalu se konají na mnoha místech vPraze, ale i vjiných městech ČR a Německa. Zakladatelem a dodnes hlavním dramaturgem festivalu je kytarista Stanislav Barek. Dalšími spolupořadateli je agentura Taktika muzika a h. m. Praha. Projekt je realizován za podpory městských částí, na jejichž půdě se jednotlivé koncerty uskutečňují. M. č. Praha 6 festival podpořila již loni a slavnostní zahájení festivalu právě zde se stává již tradicí.

Bližší informace o festivalu a úplný přehled historie minulých ročníků lze nalézt na webových stránkách www.kytaranapriczanry.cz.

Zahajovací koncert festivalu se uskuteční v 5. 10. vDejvickém divadle od 19.30 hod. a bude patřit kytarovému kvartetu „Guitar 4mation“, založenému vroce 1993 ve Vídni. Prezentuje hudbu vneobvyklé formě a vjejich repertoáru najdeme prvky impresionismu, španělské hudby, latinskoamerického folku, jazzu, rocku až po moderní styly. Guitar 4mation hraje vmezinárodním složení : Martin Schwarz – Švýcarsko, Martin Wesely – Rakousko, Michal Nagy – Polsko, Petr Saidl – Česká republika. Díky propracovaným aranžím a vrcholnému mistrovství všech renomovaných hudebníků patří toto kvarteto mezi nejzajímavější soubory tohoto druhu na světě. Záštitu nad koncertem převzal starosta m. č. Praha 6 Tomáš Chalupa.