Radnici došla trpělivost

náhled souboruZnovu rozkopané chodníky a ulice na Ořechovce, Hanspaulce a ve Vokovicích rozčilily nejen občany, ale i radnici. Po Technické správě komunikací, která drtivou část komunikací spravuje, radní požadují, aby spolu s jednotlivými správci sítí vytvořila plynně navazující harmonogram oprav a výměn rozvodů. Dále žádají investory o takové opravy chodníků a vozovek, aby nevznikaly nevzhledné „záplaty“.

„Způsob, jak se práce provádějí a jak se koordinují, je nadále nepřijatelný,“ tvrdí starosta Tomáš Chalupa. Vedení radnice proto vstoupilo do tvrdých jednání s nejvyšším vedením TSK i zástupci jednotlivých vlastníků sítí o jasném režimu, který by podobné excesy vyloučil. Podle radního Jana Holického je třeba důsledně trvat na stanovení a dodržování přesného plánu prací, které na sebe navazují. „Vyhnuli bychom se tak opakovanému rozkopávání ulic na stejných místech a tomu, že po skončení vypadají chodníky i ulice jako záplatované,“ říká Holický s tím, že právě probíhají také jednání o narovnání obrubníků a konečné úpravě povrchů. „Tam, kde chodník nepřesahuje šíři 1,50 m, bude opraven celý, širší chodníky pak budou opraveny v místě výkopu, ale tak, aby spára vedla při jednom okraji chodníku, nikoli uprostřed,“ dodává místostarostka Jaroslava Trnková. Podle vyjádření mluvčího TSK Libora Sosnovce se TSK chystá na dokončovací práce přísně dohlížet a kontrolovat, zda jsou uvedené podmínky plněny. Dodal, že jednotlivé práce už také koordinovány jsou.

Místostarostka Trnková upozornila, že právě koordinace těchto prací je jednou z priorit. Podle ní navíc výkopy někde zasáhly i do veřejné zeleně. „Tam budeme samozřejmě žádat novou výsadbu,“ dodala.

Pozice šestkové radnice však v této situaci není jednoduchá, komunikace totiž nemá ani ve správě, ani není jejich vlastníkem. Jak starosta sám přiznal, pokud radnice do průběhu rekonstrukcí vstupuje, pak spíše z pozice síly než práva. Radnice zároveň usiluje o to, aby byla s TSK uzavřena jasná, písemná dohoda, která Praze 6 zaručí takovou pozici, že bude k jednotlivým rekonstrukcím dávat závazné stanovisko ještě dřív, než se s nimi vůbec začne.


Znetvořené chodníky trápí obyvatele a rozčilují radnici. Brzy by však mělo dojít k nápravě.