Občané v Papírenské se snad už budou moci nadechnout
Čistička připravuje opatření k zamezení zápachu

náhled souboruPrvní lokalita, určená ulicemi Papírenská, Mlýnská, Podbabská a Pod Paťankou, rovnoběžná s Vltavou, je převážně průmyslového charakteru. Patrně nejhůř zde zasáhly povodně ulici Papírenskou a Podbabskou, kde voda dostoupila až do výše asi 11 metrů nade dnem řeky.

Schůzku s představiteli magistrátu, zainteresovaných vodohospodářských společností a ředitelem čističky ing. Pospěchem inicioval starosta šesté městské části Tomáš Chalupa a spolu s místostarostkou Jaroslavou Trnkovou také k jednání přizvali radní za Prahu 7 a dva zástupce stěžujících si občanů.

Ti poukazovali nejen na silný zápach, který je obtěžuje, ale především na fakt, že tyto nepříjemné dozvuky provozu čističky pociťují především o víkendu. Podle tiskového mluvčího Prahy 6 Martina Šalka, který se jednání také účastnil, jsou důvody k zápachu dva: vypouštění přebytečného bioplynu do ovzduší a manipulace s vyhnilým kalem.

Zatímco bioplyn vzniká při thermofilním procesu ve vyhnívacích nádržích a kvůli nedostatečnému počtu hořáků se nestačí spálit, problém číslo dvě je transport vyhnilého kalu Papírenskou ulicí směrem do Roztok. V minulosti totiž byla trasa vedena přes most mezi Císařským ostrovem a Stromovkou. Most však zničila loňská povodeň a Technická správa komunikací ho dosud neopravila. Podle vyjádření TSK se připravuje výběrové řízení na dodavatele opravy mostu. Dohoda všech přítomných a osobní garance ředitele Pražské vodohospodářské společnosti ing. Rezka, že jeho společnost zajistí instalaci dvou hořáků do čistírny do 15. 6. by tedy měla vést k určité nápravě. Výrazné zlepšení by pak měla přinést instalace dalších čtyř hořáků v září. Dohoda dále podle Šalka zněla tak, že čistírna nepřejde na žádnou novou technologii dříve, pokud nebude stoprocentně zajištěno, že by případná zvýšená produkce bioplynu při aplikaci nové technologie nebyla jištěna jeho likvidací spalováním. Při přechodu od mezofilního režimu k účinnějšímu thermofilnímu (ten v čistírně probíhá v pěti ze šesti dvojic nádrží, ale připravoval se i do poslední, šesté dvojice) by totiž podle výzkumu Vysoké školy chemicko-technologické mohla vznikat ještě více zvýšená produkce bioplynu.

Během měsíce se také uskuteční další podobné setkání zúčastněných stran, na němž budou řešeny koncepční úvahy o chodu a umístění čističky. Radní Prahy 6 budou brzy projednávat změnu územního plánu, která by definitivně určila místo vhodné pro čističku. Podmínkou je možnost posouzení několika variant s tím, že v návrzích musí být zapracována i eliminace nebezpečí možného zhoršení životního prostředí.


Obyvatelé Bubenče a především Papírenské ulice se sešli se starostou Tomášem Chalupou a místostarostkou Jaroslavou Trnkovou (oba vpravo) před vstupem do čističky odpadních vod, kde měli představitelé radnice schůzku s ředitelem čističky a dalšími odpovědnými činiteli kvůli silnému zápachu vycházejícímu právě z čističky.