Břevnovské setkání poukázalo na problém s dopravou

Obyvatelé Břevnova a přilehlých částí si při tradičním setkání s představiteli radnice stěžovali nejvíce na negativní důsledky dopravy. Ulice Bělohorská a Patočkova jsou totiž podle nich velkým zdrojem znečištění a hluku, které zde bydlící obyvatele nejen obtěžuje, ale znemožňuje jim například větrat, a tím se snižuje kvalita jejich bydlení.

A tak dotazy na téma jako lávka nad Patočkovou, vybudování břevnovské radiály nebo zahloubení Patočkovy do podzemí byly asi nejčastějšími, které občané radním pokládali. Opomenut nezůstal ale ani jiný provoz – a to tentokrát letiště. Především občané z té části Břevnova, nad níž přelétávají dopravní letadla, si stěžovali na nepříznivé důsledky letecké přepravy. „Každou chvíli nad námi proletí letadlo, nám drnčí okna a my tím hlukem dost trpíme,“ ozvalo se například několik hlasů z pléna. K tomu uvedl starosta Tomáš Chalupa, že radnice s letištěm vede jednání o snížení negativních dopadů a zároveň o kompenzacích za zhoršení životních podmínek.

Jeden z dotazů byl zaměřen i na prostranství mezi Vypichem a břevnovským klášterem a na stadion Markéta, odkud Břevnováky obtěžuje především hluk motorů při závodech nebo trénincích. K tomu podotkla místostarostka Trnková, že zeleň kolem Vypichu a stadion Markéta patří ministerstvu vnitra, s nímž se vedou také jednání o společné rekultivaci zelených ploch, kde by mohl vzniknout sportovní areál. „Vytvořilo by se tak jakési rekreačně sportovní centrum v trojúhelníku Ladronka – Vypich – Markéta,“ dodala Trnková s tím, že Ladronka bude již od června sportovním účelům sloužit a výstavba obchodního komplexu na Vypichu je vznikem určitého rekreačně sportovního zázemí přímo podmíněna.

Občané se zajímali také o ceny pozemků, protože pro mnohé z nich je aktuální otázka odkoupení pozemků pod družstevními domy od obce. „Zajímalo by mě, jak jste došli k ceně 1870 korun za metr čtvereční,“ zazněl jeden z dotazů. Místostarostka Marie Kousalíková uvedla, že to je cena, která byla vypočítána majetkovou komisí hned při prvních prodejích pozemků, a prozatím platí. „Musím ale upozornit, že to rozhodně není tržní cena, že je naopak hluboko pod těmi tržními,“ dodala Kousalíková. Několik dotazů pak občané vznesli ještě k čistotě ulic a psím exkrementům a k výběrovému řízení na KC Kaštan. V případě kulturního centra byli radním Janem Holickým ujištěni, že zde zůstanou zachovány kulturní aktivity, ale že je nutné zeefektivnit provoz tohoto centra.