Den dětí – Prostor pro všechny II.

náhled souboruZločiny komunismu na rodině Kolátorů jsou jistě nesporné a nikdo je ani nezpochybňuje ani nesnižuje. Stejně tak nesporné je, že Jan Kolátor byl významný břevnovský starosta. Stejně tak je neoddiskutovatelné, že Kajetánka vždy bude významná součást architektonického dědictví. Dalo by se říci, že jde o jakýsi klenot Prahy 6, leč kdo objekt viděl ví, že je spíše naší ostudou.

„Hanspaulka a Baba jsou rezidenční čtvrti Prahy 6, ale také výjimečné přírodní i architektonické lokality. Charakter tohoto místa je stále více vyhledávaným místem pro stavbu rodinných domů. Bohužel nenabízí občanům mnoho možností, kde by mohli se svými dětmi a přáteli trávit volný čas sportem či kulturou“, vysvětlil starosta Tomáš Chalupa a dodal: „Je proto pocho-pitelné, že se radnice s pomocí hanspaulských rodáků snaží zachránit místa znamenající historické lokální klenoty. A takovými historickými místy jsou a byla na Hanspaulce také veškerá hřiště, na kterých vznikala hanspaulská fotbalová liga a jedním z těchto hřišť je i hřiště vedle mateřské školy na Babě. Na vytvoření budoucího sportoviště jsme se podíleli i finančně, když jsme občanskému sdružení poskytli grant ve výši 40 tis. Kč na zakoupení skateboardové atrakce, tzv. středové pyramidy.“ Dle záměru Magistrátu hlavního města Prahy měla na pozemku, na kterém se dnes nalézají jediná čtyři polyfunkční hřiště na celém území Hanspaulky a Baby, stát soukromá squashová hala. Toto rozhodnutí pobouřilo v loňském roce občany Hanspaulky natolik, že připravili na den státního svátku – 8. května – akci na záchranu těchto hřišť na které byla sepisována petice k radě hlavního města. Na základě petice s 670 podpisy rada hl. m. Prahy prozatím pozastavila prodej pozemků hřišť k zamýšlené stavbě haly. Městská část Praha 6 poté zaslala magistrátu žádost o svěření předmětných pozemků do správy.

Magistrát však o této žádosti již 10 měsíců nerozhoduje a občané se obávají, aby jejich oprávněný zájem nebyl opět odsunut kvůli komerčnímu využití předmětných pozemků. Proto se i letos sešli na sportovně-společenské akci, která byla koncipována jako Dětský den. Znovu se mimo jiné podepisovala i petice, která byla zaslána radě hl. m. Prahy.


Skateboardisti a bruslaři si užili své při soutěži o nejlepší akrobatické kousky.

Součástí sobotního dětského dne na Hanspaulce –Prostor pro všechny II, byla kromě celé řady soutěží, her a utkání i účast pracovníků trojského útulku psů, kteří na Hanspaulku přivezli pět psů. A cesta nebyla marná. Jeden z jejich svěřenců, sedmiletý kříženec teriéra, pudla a knírače, našel svůj domov. Dokonce u místostarostky Prahy 6 Marie Kousalíkové. Několik hodin se radila s manželem, ale nakonec se rozhodla černého chlupáče ujmout. Před rokem jí totiž zemřel pes, kterého měli šestnáct let, a od té doby se raději útulkům vyhýbala, aby nepodlehla.

„U nás se psům vždycky dařilo lépe než lidem,“ vtipkovala Kousalíková den poté, co se rozhodla vytvořit nový domov nejlepšímu příteli člověka, a dodala: „Nejprve jsme ho ostříhali a umyli. Jméno jsme mu zatím žádné nevybrali, zkoušíme různá oslovení, zda se u nějakého jména nezarazí. Je na něm ale vidět, že moc lásky od lidí dosud nepoznal. Je pořád trošku zaražený, ale neuvěřitelně trpělivý. Nejvíc si zatím oblíbil zahradu.“


Sedmiletý kříženec teriéra, pudla a knírače našel svůj domov u místostarostky