Zastupitelé chtějí, aby Ladronka byla svěřena Praze 6

Zastupitelé Prahy 6 schválili záměr svěřit usedlost Ladronka s pozemkem z majetku hl. m. Prahy do majetku městské části.

Rekonstrukce usedlosti Ladronka je společným záměrem hl. m. Prahy a městské části Praha 6. Cílem je vytvořit v prostoru břevnovské pláně podmínky pro aktivity volného času širší veřejnosti. Zatímco městská část již zajistila odpovídající úpravy exteriérů s vytvořením sítě stezek pro in-line bruslaře, cyklisty a pěší, vybudovala travnaté plochy a sportoviště, osadila nové lavičky a osvětlení v celkové částce za 26 mil. Kč, hl. m. Praha bylo nuceno v důsledku povodní prioritně zajistit likvidaci způsobených škod pozastavit tak rekonstrukci vlastní usedlosti. Pozastavení rekonstrukce velmi negativně ovlivňuje provoz aktivit volného času v areálu Ladronka, který byl 6. června slavnostně otevřen.

Proto se jak hl. m. Praha, tak městská část dohodly na finančním modelu při realizaci záměru rekonstrukce bývalé usedlosti Ladronka v tomto poměru: hl. m. Praha zaplatí 33,7 mil. Kč a m. č. Praha 6 zaplatí 20 mil. Kč. Zároveň by Praha 6 ráda požádala o svěření celé oblasti břevnovské pláně včetně samotné usedlosti Ladronka do svého majetku.

Ladronka je významnou historickou stavbou, kterou nechal postavit v letech 1677–1700 italský hrabě Filip Ferdinand z Ladronu jako zájezdní hostinec. Od roku 1947 je objekt v majetku státu a sloužil jako sklad Státního statku hl. m. Prahy, poté Pražským silničním a vodohospodářským stavbám. Chátrající objekt se stal posléze předmětem zájmu squatterů, kteří postupně začali objekt používat k trvalému bydlení. Po mnoha stížnostech obyvatel byla dotčená nemovitost vyklizena.