Ke 100. výročí města Bubenče se chystají velké oslavy

S předstihem se připravuje oslava ke stoletému výročí prohlášení Bubenče městem. Scénář oslav se kompletoval po celý měsíc duben. Oslava by měla zahrnovat kulturní a společenské akce podtrhující historický rámec čtvrti a stavební a údržbové práce na parteru města, realizované u příležitosti „100 let města Bubenče“. Na těchto přípravách se podílejí společně Praha 6 i Praha 7.

Oslavy 100 let města Bubenče umožní společně koordinovat jednotlivé společenské a kulturní akce a drobné investiční i neinvestiční úpravy v parteru města. Účelem této akce je oslovit nejširší občanskou veřejnost a obrátit její pozornost na oživení prostředí, ve kterém žije, a zároveň podchytit a znovuoživit historické tradice, drobné artefakty na území historické části Prahy i povědomí kontinuity místa v čase jako celku. Vznikne tak možnost obnovit původní masopusty, povelikonoční slavnosti Slamník (dříve Na strožoku) a řadu dalších.

Zároveň se připravuje realizace chodníkového programu ve větším rozsahu než doposud, řešení dopravy v klidu (i mimoúrovňově), rehabilitace městských alejí a mnoho dalšího. Samostatnou kapitolou zůstává regenerace Stromovky, přetvoření oblasti Papírenské a samozřejmě i řešení otázky celoměstského charakteru – tedy budoucnosti čističky odpadních vod.

Na město byla dnešní Bubeneč povýšena dne 26. 10. 1904, kdy jí byl udělen i městský znak (na příslušné privilegium si však bubenečští museli počkat až do 17. 2. 1905). Městská symbolika hradeb doplněných figurou berana, má původ v předchozím názvu vsi. Prapor Bubenče tvoří podélné pruhy bílé a červené. Zemské barvy v městském znaku vyjadřují nejen panství nejvyšších purkrabí českých a pokračování tradice vybudováním letohrádku pro účely českých místodržících, ale i sousedství dnešní Stromovky, vzniklé na místě královské obory s tzv. císařským mlýnem proměněným za Rudolfa II. na jednu z jeho letních rezidencí.

Na městské části Praha 6 je z katastru Bubenče původní osídlení okolo kostela sv. Gotharda, vějíř blokové zástavby 19. století, část nové zástavby Dejvice – Bubeneč dle regulačního plánu prof. Engela, vilová čtvrť za Špejcharem, oblast Papírenské s plavebním kanálem a část Císařského ostrova s čističkou. Na území městské části Praha 7 se dnes v katastru Bubenče nacházejí bloková zástavba Letné se stadionem AC Sparta, celá Stromovka s areálem Výstaviště Praha a část Císařského ostrova stejně jako plavebního kanálu se sportovním areálem U malé říčky.