Slovo starosty

Otázky pro pana starostu: Zastupitelstvem byl schválen návrh rady na nákup podílových listů za 400 mil. korun z finančních rezerv obce. Proč jste přistoupili k takovému kroku? Co nákup podílových listů přinese Praze 6? Větší finanční rezervy nebo peníze na investice? A jak rychle se vložené prostředky zhodnotí? Mohou od vás občané již dnes slyšet, na co by eventuálně takto získané peníze byly použity? V uplynulém měsíci byla velmi diskutovaná i causa medáků ve Střešovicích. Jaký bude další postup radnice?

Zastupitelstvem byl schválen návrh rady na nákup podílových listů za 400 mil. korun z finančních rezerv obce. Proč jste přistoupili k takovému kroku?

Každý, kdo má naspořeny, nějaké peníze, ví, jak v posledních letech klesají úrokové míry, a tím i výnosy z těchto peněz. Nejinak je na tom i Praha 6, a proto se snažíme hledat cestu, jak s pomocí moderních, ale zároveň vysoce konzervativních instrumentů finančního trhu zajistit lepší zhodnocení našich peněžních prostředků.

Co nákup podílových listů přinese Praze 6? Větší finanční rezervy nebo peníze na investice? A jak rychle se vložené prostředky zhodnotí?

Říkat, kolik peněz takto vyděláme, by bylo předčasné. Je možné hovořit o odhadech, vyplývajících z reálné zkušenosti expertů. Ti hovoří o částkách zhruba 12 milionů korun výnosů ročně. To je velmi slušná suma, která musí a bude směřovat do takových rozvojových aktivit Prahy 6, které se bezprostředně dotýkají všech jejích občanů.

Mohou od vás občané již dnes slyšet, na co by eventuálně takto získané peníze byly použity?

Vrcholí přípravy programového prohlášení, takže v příštím vydání Šestky se občané budou moci již seznámit s tím, kam se bude v následujících čtyřech letech investovat, co se opraví a zmoder-nizuje, co vznikne nového. Zatím mohu prozradit jen, že se Praha 6 dočká plnohodnotného aquaparku na Petynce s celoročním provozem, dalšího speciálního Domu seniorů, ale že se též výrazně posuneme dopředu v obnově a rekonstrukcích chodníků a ulic. Před volbami jsem řekl: „dost bylo flikování a záplatování“ a spolu s celou radou uděláme vše, aby tato slova byla bezezbytku naplněna.

V uplynulém měsíci byla velmi diskutovaná i causa medáků ve Střešovicích. Jaký bude další postup radnice?

Ve svém slibu po zvolení jsem se zavázal k tomu, že budu vždy a za každých okolností dodržovat zákony tohoto státu, a to skutečně hodlám dodržet. Medáci v rozporu se zákony obsadili domy ve starých Střešovicích, které užívali aniž by platili jakýkoliv nájem. A když získali obrovskou příležitost své počínání legalizovat standardní nájemní smlouvou, odmítli ji podepsat. A to i přes řadu výzev a přes to, že pro podpis měli víc času než kdokoli kdykoli předtím. Dnes existuje pravomocné rozhodnutí nezávislého soudu, které jim ukládá nemovitosti vyklidit a předat. Ani toto pan Skalský a spol. nerespektují. Proto jsem se obrátil na soud, aby v souladu s právním řádem zajistil výkon práva.