S medáky si bude muset poradit soud

Už nespočtukrát slíbil spolek medáků radním Prahy 6, že opustí nelegálně užívané objekty ve starých Střešovicích. A přesto tak dodnes neučinil. Namísto toho se těsně před tím, než měl domy opustit, přejmenoval na Ochotnickou jednotu Lípa slovanská. Starosta Prahy 6 v tom vidí pouze snahu vyhnout se tomu, co sami medáci přislíbili, tedy vystěhování.

Na tiskové konferenci po zasedání rady stejně jako na minulém setkání s občany informoval starosta Tomáš Chalupa o tom, že medáci opět nevyklidili neoprávněně obývané objekty, a to přesto, že dnes už existuje i pravomocný rozsudek soudu, který zní: vyklidit a předat.

Dobročinný spolek medáků také do dnešního dne nepodepsal nájemní smlouvu na domek, který získal ve výběrovém řízení, proto se radnice rozhodla, tak jak jí to pravidla výběrového řízení ukládají, oslovit druhého zájemce v pořadí – společnost Regeneraci – zda bude mít o pronájem domku stále zájem.

Spolek medáků, tím že se nechce vystěhovat, však v dalších krocích brání nejen radnici. Jeden z neoprávněně obývaných domů totiž vyhrála ve výběrovém řízení dvojice Kopecká – Klíma, ale ani ona nemá možnost tento dům užívat.

Starosta proto již podepsal a odeslal žádost soudu, aby se ujal výkonu práva a nařídil exekuci. Zároveň upozornil, že ani změna jména spolku medáků na Lípu slovanskou nic nemění na faktu, že se musí vystěhovat. „Pokud se pan Skalský s námi hodlá přetahovat přes právníky, musím ho upozornit, že tato cesta pro něj bude značně nevýhodná. Stále však věřím, že v tomto státě platí zákon, a když ne pan Skalský, tak já ho dodržovat budu,“ uzavřel starosta.