Ořechovka

Vážení čtenáři, od tohoto čísla Šestky zde budete pravidelně nacházet krátkou historii jednotlivých částí Prahy 6, doplněnou ještě současnými údaji o počtu obyvatel. Výjimkou je Ořechovka, která spadá pod katastrální oblast Střešovice, proto zde uvádíme celkový počet obyvatel tohoto katastru. Ve Střešovicích je celkem evidováno 74 ulic a 1415 adres. Adresy mají PSČ v rozsahu 162 00 až 169 00. Je zde evidováno 6625 obyvatel, z toho 2780 mužů nad 15 let, 329 chlapců do 15 let, 3155 žen nad 15 let a 361 děvčat do 15 let.

Území dnešní vilové čtvrti Ořechovky bylo, jako součást katastru starobylé obce Střešovic (v dnešní Praze 6), majetkem strahovského kláštera premonstrátů. Rozkládaly se zde úrodné polnosti, zčásti přeměňované, zvláště v průběhu 16. stol., ve vinice. Strahovský klášter postupoval některé z těchto pozemků různým držitelům, ovšem za pravidelné roční poplatky. Tak tomu bylo i s polem, které se později, po značném územním rozšíření, stalo barokní zahradou šlechtice Jana Kryštofa Bořka. Tento významný národohospodář žil v letech 1655 až 1729 nebo 1730. Pozemky získal roku 1709 a již o rok později (1710) zde dal vybudovat zámeček, venkovské panské sídlo, obklopené nádhernou barokní zahradou. Autorem návrhu budovy i zahrady byl arch. Jan Jiří Eichbauer. Zahrada byla architektonicky vyřešena ve stylu francouzských parků se stříhanou vegetací a sochařskou výzdobou. Zámeček se rozkládal v nejsevernější části zahrady, v místech dnešních vojenských objektů v Dělostřelecké ulici. Bořkův letohrádek i se zahradou zanikl v roce 1742 při dělostřeleckém souboji mezi francouzským vojskem, okupujícím Prahu a rakouskou armádou, v rámci tzv. války o dědictví rakouské. Území bývalé zahrady se v roce 1747 dostalo do rukou státu a celý prostor až do počátku 20. století sloužil jako dělostřelecké sklady a dělostřelecké laboratoře (to dokládá řada názvů zdejších ulic: Dělostřelecká, Zbrojnická, U Laboratoře…)

Vznik Československé republiky roku 1918 přinesl prostoru někdejší Bořkovy zahrady zásadní změnu – výstavbu rozlehlé vilové čtvrti. K potřebám hlavního města nového státu patřilo zajištění bydlení úředníků nových ministerstev i vybudování rezidencí pro zastupitelství. Proto vzniklo Státní stavební družstvo a roku 1919 byla vypsána soutěž na výstavbu vilové kolonie. Podle návrhů vítězů soutěže, arch. Jaroslava Vondráka a Jana Šenkýře pak v letech 1920–1923 vznikla vilová zástavba, ohraničená na východě ulicí U Laboratoře, na západě ulicí Pod Vyhlídkou, na severu ul. Pod Ořechovkou a Dělostřeleckou, na jihu ul. Na Ořechovce. Název kolonie – Ořechovka, vznikl z původního označení Bořekovka, připomínající Bořkovu zahradu. Zástavba se rozšiřovala i v dalších letech družstevními domky i soliterními vilami. Tato stavební etapa byla dokončwna roku 1930. Ve třicátých letech se pokračovalo se stavbou vil dále na západ, k Veleslavínu. Rezidenční vily byly postaveny ještě ve dvacátých letech v ul. Pod Hradbami. Michal Flegl