Vyhlašuje se soutěž, která ocení práci pedagogů

Občanské sdružení Rytmus a SPC Vertikála společně se ZŠ Emy Destinnové vyhlašují 5. ročník soutěže o Cenu Martina Palase. Do soutěže může být navržen učitel, který ve školním roce 2002/2003 učí žáka s autismem, mentálním, fyzickým, smyslovým nebo kombinovaným postižením, individuálně začleněného ve výuce běžné třídy základní školy. Cílem soutěže je ocenit práci pedagoga, který k začlenění dítěte s postižením přistoupil zvlášť zdařilým způsobem.

Podmínkou zařazení do soutěže je, aby návrh obsahoval nejen jméno učitele, telefon a adresu školy, postupný ročník, křestní jméno a typ postižení dítěte, ale především podrobný popis způsobu, jakým je žák do výuky zapojován, zejména popis spolupráce s odborníky ze speciálně pedagogických pracovišť, s rodiči, zapojení asistenta učitele ve třídě apod. Hodnotitelé budou vycházet z poznatků již osvědčené praxe a ze zkušeností z předchozích ročníků soutěže.

Cena byla pojmenována podle žáka s Downovým syndromem, který se jako jeden z prvních začal učit v pražské základní škole. První ročník této soutěže byl vyhlášen ve školním roce 1998/1999, celkem bylo za předchozí čtyři ročníky nominováno 229 učitelů z celé ČR, čestná ocenění Cenou Martina Palase za zvláště zdařilý přístup k integraci dětí s těžším zdravotním postižením a autismem mezi spolužáky v běžných školách získalo 92 pedagogů. Hlavní ceny do předchozích ročníků věnovali Olbram Zoubek, Adolf Born a Agentura Galerie H. Nad letošním ročníkem převzala osobní záštitu paní Táňa Fischerová, poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Návrhy na zařazení učitele do soutěže je třeba zaslat do 16. května 2003 na adresu: Občanské sdružení Rytmus, Bruselská 16, 120 00 Praha 2, případně elektronicky na e-mail: palas@rytmus.org. Více informací můžete získat na internetové adrese: www.rytmus.org . Kontakt: Milada Vondráčková, Bruselská 16, 120 00 Praha 2, tel./fax: 224 255 819, 224 251 610.