A very english saturday

Pod tímto názvem uspořádala jazyková škola Akcent International House Prague 25. 1. dopoledne plné aktivit v angličtině a pozvala na ně děti ze škol v Praze 6. Spolupořadatelem akce se stala ZŠ Benita Juaréze, v jejíchž učebnách od loňského září tato jazyková škola nabízí kurzy pro dětskou a dospělou veřejnost.

Cílem soutěže bylo dát studentům z různých škol příležitost užít si komunikaci v angličtině. Zúčastnilo se 120 dětí z osmi škol ve dvou věkových kategoriích. V první části dopoledne se týmy utkaly v soutěžích založených na práci s anglickými slovy, tvoření nových slov, na porozumění slyšených nahrávek. Následoval kviz o zemích, kde se mluví anglicky. Předpokladem úspěšného zvládnutí úkolu bylo vždy dobře porozumět zadání, neboť to zaznělo od rodilých mluvčích jenom v angličtině. V poslední soutěži došlo i na výtvarný projev, když se týmy snažily uhádnout a v angličtině vyjádřit, co vždy jeden člen dostal za úkol nakreslit. Samozřejmě, že občas nechyběly ani humorné okamžiky vyplývající buď z nepochopení, nebo z odlišnosti obou jazyků.

Hlavním cílem celé akce zjevně nebylo zvítězit, ale spíš se zúčastnit a vychutnat si radost z toho, že vědomosti a dovednosti došly uplatnění. Školou s nejpočetnějším zastoupením a zároveň s nejúspěšnějšími týmy se stalo Gymnázium Nad Alejí. Velmi hodnotné ceny (knihy věnovalo nakladatelství Longman, multimediální cédéčka s jazykovými programy společnost LANGMaster International) by měly výhercům pomoci v dalším studiu angličtiny.

Dopoledne bylo zakončeno interaktivním představením „Jackie and the Giant“ divadelní skupiny The Big Bear Project. Oba herci i všichni organizátoři byli potěšeni, jak spontánně se většina účastníků zapojila do představení vedeného opět převážně v angličtině.

Anglická sobota se prostě vydařila, obě dvě školy by rády v podobných akcích pokračovaly i v budoucnosti.

Maja Bihelerová,
ředitelka ZŠ Bílá