Slovo starosty

Otázky pro pana starostu: Proč chce Praha 6 vybudovat z Petynky sportovně zábavní areál, když takové existují v multicentrech, např. v Hostivaři, a do budoucna něco podobného vznikne na Vypichu? Stamilionové částky na tuto zónu oddechu by jistě našly uplatnění i jinde, třeba v dopravě, životním prostředí... Nebojíte se negativních reakcí občanů? Petynku v její konečné podobě chcete občanům „předat“ do roku 2006. Co z velkých akcí ještě plánujete?

Proč chce Praha 6 vybudovat z Petynky sportovně zábavní areál, když takové existují v multicentrech, např. v Hostivaři, a do budoucna něco podobného vznikne na Vypichu?

Nabídka v multicentrech nebo plánované obchodní centrum na Vypichu se s aquacentrem Petynka nedá vůbec srovnávat. Ta je dnes nejčistším a dle mě nejkrásnějším koupalištěm v Praze s jedním z nejdelších tobogánů v republice a navíc dobře dostupná. Přesto stále postrádá kvalitní zázemí s dobrými šatnami, rehabilitačním centrem, kvalitním občerstvením a doprovodnými službami, jako squashové a tenisové kurty, volejbalová a basketbalová hřiště či další tobogány a bazény. Proto jsme se rozhodli pro kompletní přestavbu, která patří sice mezi finančně nejnáročnější, ale díky ní postupně vznikne moderní aquapark s celoročním provozem. A že investované prostředky nebudou zbytečné, dokázalo snad i letošní léto, kdy poprvé v historii přišlo na Petynku více než sto tisíc návštěvníků.

Stamilionové částky na tuto zónu oddechu by jistě našly uplatnění i jinde, třeba v dopravě, životním prostředí... Nebojíte se negativních reakcí občanů?

Samozřejmě že investice na cokoliv jsou vždy otázkou jejich seřazení a priorit. My jsme ale vždy hospodařili s vyrovnaným rozpočtem, který naštěstí v rámci Prahy patří k těm vyšším. Každoročně se snažíme strukturou rozpočtu nejen pokrýt potřeby Prahy 6, ale také v rámci možností respektovat, že život je velmi pestrý a rozhodně k němu patří nejen solidní bydlení, profesionální vzdělávání, parkování, bezpečný pobyt na ulici apod., ale i nabídky sportu, kultury a zábavy. Přesto největší položkou v rozpočtu je částka na školství.

Petynku v její konečné podobě chcete občanům „předat“ do roku 2006. Co z velkých akcí ještě plánujete?

To, co vedení radnice chce stihnout ve svém čtyřletém funkčním období, je publikováno v Programovém prohlášení rady, které si občané stále mohou vyzvednout ve všech informačních kancelářích nebo si ho přečíst na internetu na stránkách radnice. Stále platí, že hlavní priority, které právě přímo souvisejí s nejrůznějšími projekty, jsou čistota, bezpečnost a doprava. Myslím, že právě proto do, jak říkáte, „velkých akcí“ nepochybně patří prosazení prodloužení trasy metra A z Dejvické směrem na západ a na jeho konečné stanici vybudování záchytného parkoviště, dokončení silničního okruhu na severozápadě přes Suchdol, dostavba Vítězného náměstí, výstavba nového Domu pro seniory, rekonstrukce škol včetně nových tělocvičen či sportovišť, rekonstrukce bývalé tančírny Globus, ale i ty méně viditelné, nicméně také důležité projekty, jako je např. boj s kriminalitou.