Setkání s občany Vokovic bylo bouřlivé

Tentokrát na ZŠ Červený Vrch se konalo tradiční setkání s občany, které pořádá městská část už třetím rokem a ukázalo se, že občany Vokovic trápí asi nejvíce doprava a budoucí výstavba na Krutci.

Konkrétně co se týče ulice Vokovická, mají lidé strach, že se stane kvůli množství aut neprůjezdnou. Už dnes tudy podle nich jezdí čím dál více aut a situaci by mohla zhoršit i plánovaná výstavba rodinných domů na Krutci. „Areál bydlení Na Krutci schválil úřad opět bez připomínek, ačkoliv lidi tady výstavbu nechtějí, psali petici a shromáždili asi tři sta podpisů. Stavba nerespektuje dopravní zvyklosti ve Vokovicích, ale nikoho to nezajímá,“ uvedl například pan Neumann. Podle něj byly staré Vokovice stavěny do půlkruhu, ale nová výstavba tento styl ničí. K němu se přidal i pan Pujman, který upozornil, že Vokovice mají jedinou ulici, a pokud ji někdo například rozkope, mají občané zde bydlící problémy. Jak dále řekl, je v zimě neprůjezdná. „Navíc ulice Vokovická sváží auta z Kopaniny, Nebušic, jsou zde stále zácpy táhnoucí se až na Evropskou, za chvíli bude neprůjezdný i Veleslavín…“ pokračoval pak dále.

V odpovědi od místostarostky Jaroslavy Trnkové, která za dopravu zodpovídá, se oběma dostalo vysvětlení, že komunikace nejsou v majetku a ani ve správě m. č. Praha 6. Přesto Praha 6 opakovaně psala dopisy žádající řešení, a opakovaně jí nebylo magistrátem vyhověno. Praha 6 proto alespoň na základě stížností občanů nechala celé Vokovice „zazónovat“, tedy opatřila značkami omezujícími rychlost, zbudovala jeden přechod a žádá občany o návrh, kde by měl být další. Někteří občané žádali i umístění retardéru, místostarostka ale upozornila, na hluk. „Pokud ho ale opravdu chcete, rozešleme do Vokovic dotazník, kde má být umístěn,“ dodala Trnková. Ústav dopravního inženýrství zpracovává navíc studii dopravního řešení této oblasti.

K výstavbě Na Krutci pak řekl radní Jiří Hermann, že zástavba je pouze na třetině pozemku a nejde o nic masového. Na pozemku je dnes skládka, podle územního rozhodnutí se zde ale s obytnými domy počítá. „Ale budou to krabice, které do Vokovic nepatří,“ reagoval na jeho slova jeden z občanů, který neuvedl jméno, že územní plán zde počítal i se sportovištěm. „A teď se staví až k Jenerálce,“ dodal. K tomu radní Hermann uvedl, že Praha 6 požaduje po stavebníkovi od Jenerálky až k Evropské třímetrovou cestu a sportoviště že zde také bude. Na nespokojenost tohoto občana reagoval i starosta Tomáš Chalupa, když upozornil, že pokud se výstavba děje v souladu se zákonem, nelze nic namítat. „Nebudou uliční výbory a lidové soudy, jestli soused bude stavět nebo ne,“ dodal důrazně. Na setkání byla představena také trasa metra i rychlodráhy a vysvětleny jejich klady i zápory.