Praha má nový azylový dům pro děti

náhled souboruDne 18. 1. 2002 nás opustil vedoucí Odboru péče o prostředí Ing. arch. Zdeněk Kalbáč.

V podobě Azylového domu Přemysla Pittra město získá další zařízení zajišťující komplexní péči pro děti od 3 do 18 let, které se ocitly v obtížné životní situaci. Azylový dům s kapacitou umístění pro 7 až 10 dětí je zařízením rodinného typu, v němž může být dítě umístěno na dobu až tří měsíců. Tým pracovníků s nejvyšší odbornou kvalifikací (psychologie, psychiatrie, psychoterapie, sociální pracovníci, vychovatelé) po celou dobu umožňuje spolupráci s rodinou dítěte i s ostatními složkami sociální a zdravotnické péče. Cílem je návrat dítěte do upravených rodinných poměrů. Zařízení nabízí v prvé řadě pomoc dětem, které jsou oběťmi např. těžkého konfliktního rozchodu rodičů, terčem nebo svědky domácího násilí, v lehčích případech může posloužit matkám samoživitelkám, které potřebují pomoc při vlastní hospitalizaci. V tomto domě, který má přátelskou podobu větší bytové jednotky (pokoje pro ubytování dětí, herna, kuchyň, sociální zařízení), bude zabezpečen nepřetržitý provoz.

Azylový dům byl zprovozněn ve spolupráci s m. č. Praha 6, která poskytla smlouvu na část objektu za symbolické nájemné 1 Kč za rok. Provoz zařízení je zajištěn z prostředků pražského magistrátu a ministerstva práce a sociálních věcí. Otevření azylového domu se uskutečnilo také díky finančním prostředkům a vstřícnosti sponzorů i jednotlivců.
 


Pracovníci azylového domu jsou schopni poskytnout pomoc dítěti v nouzi a spolupracovat s rodinou, aby se případný nesoulad zase napravil.