Na Špitálce by měla vzniknout přehlídka kvalitní soudobé architektury

náhled souboruNázev podle letohrádku Hvězda získalo i 15. středisko organizace Junák. Bylo založeno bratrem Jindrou Hájkem v květnu 1945 v době, kdy se po skončení války československý skauting, násilně rozpuštěný v roce 1940, okamžitě regeneroval.

Podobným počinem by se měla stát právě „kolonie“ Špitálka. Trade centrum Praha, které pro hlavní město Prahu tyto pozemky spravuje, ve spolupráci s městskou částí Praha 6 a odbornou architektonickou veřejností již tři roky připravuje podmínky, které směřují k budoucí výstavbě. Ta by měla vzniknout na pozemku o rozloze 26 000 m2, přičemž je počítáno 21 000 m2 pro parcely na domy a zbylých 5000 m2 pro veřejnou zeleň a hřiště.

„Když jsme společně s Prahou 6 přemýšleli o tom, jaký typ zástavby by zde měl být, uvědomili jsme si, že historicky ověřené nejkvalitnější stavby jsou ty, které vznikaly v dialogu architekt – stavebník. A rozhodli jsme se, že se této zásady přidržíme,“ vysvětluje záměr ředitel Trade centra Bohumil Mach. Ve spolupráci s komorou architektů, Prahou 6 a hl. městem Prahou tak byla uspořádána nejprve otevřená architektonická soutěž na rozsah a způsob zástavby. V porotě byla zastoupena Fakulta architektury, vedení České komory architektů, Obce architektů, m. č. Praha 6 i hl. m. Praha. Ze šestnácti podaných návrhů byl nakonec vybrán návrh ateliéru Pat a Frýdecký, který toto území řeší zástavbou jedenadvaceti rodinných domů na stejném počtu parcel. Ty mají v průměru každá po tisíci metrech čtverečních.

„Zbývajících 5000 m2 zůstane zachováno pro veřejnost. V souladu s územním plánem tam bude vybudováno otevřené rekreační sportoviště, dětské hřiště, okrasná zeleň, a bude to místo, kde se budou moci rekreovat nejen obyvatelé těch 21 domů, ale všichni obyvatelé Hanspaulky,“ vysvětluje dále Mach.

Zpracovány byly i regulační podmínky zástavby, které vymezují určitou podobu a jednotící linku u všech domů: ploché střechy, stejný typ oplocení, preference přírodních materiálů, žádná plastová okna nebo neónové barvy na fasádách, povinná garáž v domě. V celkovém objemu pak domy s maximálně dvěma nadzemními podlažími a ustupujícím třetím podlažím. Slavoj Vrbický, technický náměstek Trade centra, který se touto výstavbou zabývá, k tomu dodává: „Podmínky jsme nastavili tak, aby dávaly dostatečný prostor architektům pro jejich tvůrčí činnost, ale zároveň, aby nevznikaly bizarní futuristické návrhy, které by do prostředí Hanspaulky prostě nezapadaly. Hlavně jsme chtěli zabránit tomu, co se mnohdy stává, že stavebník dá nemalé finanční prostředky za pozemek, a pak se zhlédne v nějakém katalogovém domku, a řekne kamarádovi, který má také kulaté razítko, ale není to třeba renomovaný architekt: dej mi na to ještě patro, a postav mi to. To jsou pak důsledky, které lze vidět i po okolí Prahy a je to smutné.“

Jeho slova doplňuje ředitel Mach, který navíc poukazuje i na další podniknuté kroky, nutné k tomu, aby byl zachován maximální respekt k místu a jeho okolí. „Při této regulaci a zpracování zástavby jsme kromě jiného brali ohled i na památkově chráněné nemovitosti v přímém sousedství tohoto území. Zejména na památkově chráněnou usedlost Špitálka, kde jsme ctili i pohledový koridor mezi touto usedlostí a Pražským hradem, takže mezi budoucími dvěma domy, které stojí jakoby před usedlostí, bude dvanáctimetrový rozestup, aby byl z usedlosti stále zachován výhled na Hradčany“ upřesňuje Mach a upozorňuje, že již byl na pozemcích proveden také předběžný archeologický průzkum, který vyloučil možnost nějakých cenných historických nálezů.

     

     

Aby byla podle Macha zachována také určitá jistota, že zde vyrostou kvalitní domy, byli osloveni všichni členové komory architektů, aby předložili své návrhy na budoucí výstavbu. Z nabídek devadesáti zájemců, k nimž architekti dokládali také svoje prezentace vybraných prací, zejména v oblasti rodinného bydlení, vybrala odborná porota ve složení prof. Šlapeta, děkan architektury ČVUT, arch. Lukeš, děkan architektury v Liberci a zároveň teoretik historie architektury a architekt Beránek z odboru územního rozvoje Prahy 6, který zná dobře místní podmínky i historii dané lokality, celkem šestatřicet architektů, respektive architektonických týmů. Ti by měli vytvořit jakési portfolio architektů. Definitivní slovo bude mít ještě rada hl. m. Prahy.

I zde však existují podmínky: každou parcelu může vlastnit pouze jeden stavebník (popřípadě manželé), fyzická osoba, občan ČR, a to proto, aby zde nevznikla situace, kdy jeden stavebník skoupí například deset parcel nebo kdy je skoupí nějaká firma pro své obchodní aktivity. Tento stavebník si pak bude vybírat z výše zmíněného portfolia architektů. Zároveň každý architekt bude moci naprojektovat maximálně dva domy, aby zde byla zachována určitá výrazová pestrost.

V souvislosti s výstavbou domů pak zajistí v této lokalitě hl. m. Praha kompletní infrastrukturu, tedy inženýrské sítě a dopravní systém. A zároveň by měly být v určitém předstihu dokončeny park a hřiště.

„Chtěli jsme vytvořit jakési zrcadlo doby, aby se ukázalo nejen jaké jsou možnosti současné architektury, ale také kam dnešní vývoj a koneckonců i vkus stavebníků směřuje. Proto jsme nekreslili od stolu konkrétní podobu domů, ale vymezili jen základní obrys, který musí být zachován, a zbytek je už právě na onom dialogu architekta se stavebníkem,“ uzavírá ředitel Mach.


Mapka znázorňuje popisované území, kde v červeně vymezeném prostoru bude stát 21 vil spolu se zeleným prostranstvím pro rekreaci a dětské hřiště. Malé obrázky znázorňují typ staveb, jaký by popřípadě mohl vyrůst i na Špitálce.
Repro: Trade centre Praha