leden

Otázky pro pana starostu: Do nového roku vstupuje Praha 6 s nejvyšším rozpočtem ve své novodobé historii, celkové výdaje přesáhly částku jedné miliardy. Proč jste přistoupili k tak velké částce? Předpokládám, že část prostředků pochází i z prodeje hotelu Praha. Na co bude použita? Nechali jste si v rozpočtu dostatečnou finanční rezervu pro neočekávané výdaje? Vláda rozhodla o navýšení platů státních zaměstnanců. Jak se toto opatření dotkne úředníků na Praze 6 a rozpočtu?

Do nového roku vstupuje Praha 6 s nejvyšším rozpočtem ve své novodobé historii, celkové výdaje přesáhly částku jedné miliardy. Proč jste přistoupili k tak velké částce?

Rozpočet je svým objemem opravdu historicky nejvyšší. Hlavním důvodem je ale fakt, že se v rozpočtu promítá částka 400 milionů Kč naspořených z minulých let. Tyto peníze budou investovány na finančním trhu tak, abychom dosáhli jejich maximálního zhodnocení.

Předpokládám, že část prostředků pochází i z prodeje hotelu Praha. Na co bude použita?

Do konce prvního čtvrtletí bude zpracováno programové prohlášení nové rady, které mimo jiné určí základní strategické cíle rozvoje Prahy 6 na následující období. Těmi nepochybně budou takové akce, jako výstavba dalšího domu seniorů, vybudování aquaparku na Petynce nebo také pokračování v již zahájeném chodníkovém programu. Právě tyto zásadní investiční akce budou financovány z našich strategických finančních prostředků. Tedy nejen z těch, které jsme získali prodejem Hotelu Praha, ale také našimi dalšími výnosy v podnikatelské činnosti. Nemůžeme dopustit, abychom tyto peníze bez rozmyslu projedli a za několik let se divili, kam se poděly. Jde totiž o příjmy, které jsou svým charakterem neopakovatelné.

Nechali jste si v rozpočtu dostatečnou finanční rezervu pro neočekávané výdaje?

Rozpočet počítá s rezervou řádově desítek milionů Kč, další peníze máme uspořeny na našich fondech, takže se opravdu není proč obávat. Většinou ale čelím zcela opačným dotazům, totiž zda rezerva, kterou každý rok do rozpočtu navrhuji, není příliš vysoká. Loňské povodně však ukázaly, že právě dík vysoké rezervě bylo možné celou situaci finančně zvládnout, aniž bychom museli přijímat jakékoli balíčky rozpočtových škrtů.

Vláda rozhodla o navýšení platů státních zaměstnanců. Jak se toto opatření dotkne úředníků na Praze 6 a rozpočtu?

Nárůst tarifních mezd se týká všech úředníků, tedy i zaměstnanců naší radnice. Na rozdíl od centrálních orgánů však máme horší situaci. Vláda totiž rozhodla o tom, že se zvedají platy, na druhou stranu nám však na toto zvýšení nepřidala byť jednu jedinou korunu. Důsledkem tedy je, že se sice zvyšuje tarifní složka mzdy, toto zvýšení je ale částečně kompenzováno nižšími osobními příplatky. To je opatření sice nepopulární, ale v opačném případě bychom toto zvýšení museli rozpočtově krýt prostředky, které by jinak směřovaly na investiční akce nebo opravy škol či údržbu veřejné zeleně.