Slavnostní otevření Besedy Ořechovka

náhled souboruVe čtvrtek 26. září se veřejnosti slavnostně otevře Beseda Ořechovka. Tak se jmenuje nové zázemí sportoviště na Macharově náměstí. 

Nová budova stojí na místě stavebních buněk, které zde sloužily dlouhá léta jako šatny. Jejich neuspokojivý vzhled vadil nejen místním, ale kazil celkový ráz této části Ořechovky. Proto se rozhodla radnice spolu s tenisovým klubem buňky odstranit a postavit na jejich místě plnohodnotné zázemí. V roce 2019 měla k dispozici dva návrhy, z nichž zvolila – po diskuzi se zdejšími obyvateli – ten z ateliéru Pavel Hnilička Architekti. Po získání nezbytných povolení a vysoutěžení stavební firmy se nová klubovna začala stavět v polovině března loňského roku a nyní je připravena ke slavnostnímu otevření.

Inspirace první republikou
Nový pavilon je ze dřeva, část je prosklená, a architekti se při jeho navrhování inspirovali stylem první republiky, využívali prvky, jako jsou sokl, sloupy nebo překlad s římsou.
„Oceňuji, že nová stavba reflektuje svojí konstrukcí původní dřevostavbu klubovny, která zde byla před sto lety, a pak zejména to, že v sobě ukryla nevzhlednou trafostanici,“ říká Jiří Lála (ODS), pověřenec pro významné investice městské části.
V nadzemní části budovy se nachází klubovna s výstupem na střešní terasu a možností sledovat dění na sportovišti z nadhledu, dále sklady sportovního náčiní a malá kavárna se zhruba dvaceti místy a s přímým vstupem na venkovní terasu. V suterénu jsou dámské a pánské šatny se sociálním zařízením a toalety pro kavárnu.

Rekonstrukce sportoviště
Po dokončení klubovny bude následovat rekonstrukce sportoviště. S tou už městská část začala, ale po protestech místních obyvatel, kteří se obávali hluku z plánovaných padelových kurtů, ji přerušila. Stejně tak se rozhodla, že upustí od plánované instalace osvětlení v rámci modernizace sportoviště. Před prázdninami proběhlo přímo na Macharově náměstí setkání s místními, jehož cílem bylo sladit představy radnice a zdejších obyvatel. Největší podporu mělo kombinované využití sportoviště pro klubové účely a místní komunitu. Kromě tenisu by tak prostor mohl sloužit i k venkovnímu cvičení nebo pořádání jednorázových komunitních akcí. Místo stávajících tří tenisových kurtů by zde nově měly být jen dva kurty a jedno multifunkční hřiště. Více než polovina lidí také souhlasila s nápadem, že by se v zimě mohlo jedno hřiště proměnit v kluziště, třetina lidí byla proti.
Tato zjištění nyní budou sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodnutí, jak bude vypadat sportoviště na Macharově náměstí. Výsledky setkání najdete na Lepsi6.cz.