Setkání v knihovně na Petřinách

náhled souboruNová knihovna na Petřinách neslouží pouze jako místo půjčování knih, zároveň se stává místem pro propojení místní komunity a sousedů. 

Prvního setkání se zúčastnili knihovníci se čtenáři, zástupci spolků, uměleckých škol či DDM. Z radnice se účastnil pověřenec pro participaci O. Kužílek. Nejprve probíhala u kulatých stolů diskuze, jak by mohla knihovna přispět ke zlepšení života v lokalitě. Následovala moderovaná debata, kde se hovořilo o aktuálních službách, které knihovna nabízí, o jejich možném roz­voji, o spolupráci s místními komuni­tami nebo o podpoře projektů knihovny, mezi které patří i její dobrovolnický program. Veřejnost během diskuze nabídla podněty pro další program či služby, které se budou dále rozpracovávat. „Ze setkání jsme získali asi 170 propracovaných podnětů, včetně jejich prioritizace, jak by se mohla veřejnost zapojit do programu knihovny. Na jejich základě vznikne už v březnu analýza, která nabídne návod, jak dál pokračovat ve spolupráci mezi kni­hovnou a veřejností,“ říká Lukáš Hanuš, odborník na participativní plánování, který podklady pro knihovnu zpraco­vává. Ve výčtu nápadů se často objevovala lepší propagace a komunikace knihovny, ­diskutovalo se i možnostech pořádat zde výstavy nebo více využívat zahradu, která k budově patří.
„Zapojení veřejnosti do plánování programu je jedním z kroků k nastartování komunitní spolupráce, která do moderní knihovny určitě patří. Věříme, že bude účelná a prospěšná nejen pro ty, kteří se aktivně zapojí, ale i pro širokou veřejnost,“ říká Věra Chmelárová z oddělení metodiky služeb knihovny.
Další setkání, kde se budou probírat výstupy toho prvního, proběhne v březnu. Konkrétní datum se objeví na internetových stránkách mkp.cz, případně na microsite.mlp.cz/petriny-knihovna.
Pokud jste se setkání nemohli zú­častnit, ale máte zájem o spolupráci nebo chcete do knihovny přinést vlastní nápad, oslovte přímo knihovníky nebo napište na vera.chmelarova@mlp.cz