Vzduchem létala kola

náhled souboruNebezpečné akrobatické dovednosti, při kterých se divákům tajil dech, předváděli na dřevěném skoku amatérští jezdci bmx kol v rámci závodu Bike session o květnovém víkendu. Odvahu zúčastnit se závodu v předpolí Hvězdy našlo celkem 23 chlapců, převážně z Prahy 6.

Nejčastěji se předváděly prvky jako let vzduchem dva metry nad zemí bez držení řídítek, let vzduchem bez nohou na šlapkách a podobně. Diváci je odměňovali potleskem. Některé výkony končily i pádem, ale nikdo se vážně nezranil.
Závod musel být pro déšť po dvou kolech ukončen, přesto porotci z již předvedených výkonů mohli určit pořadí. Třetí místo obsadil Petr Tomeček, druhý skončil Jan Šaml. Závod vyhrál Michal Čermák. Kromě věcných cen si odnesl i pohár věnovaný městskou částí Praha 6, který mu předal Lukáš Pollert.
V přestávce zhlédli diváci, jichž přišlo během odpoledne několik stovek, exhibiční vystoupení mistra světa na bmx Jana Valenty, Davida Pánka a vicemistra světa v trialu Járy Spacemana Spěšného. Divákům při předváděných výkonech tuhla v žilách krev, neboť tito profesionální sportovci ovládají velmi nebezpečné akrobatické prvky, jako jsou salta a otočky 3 až 4 metry nad zemí.
Za organizací celé akce stojí Sportovní a kulturní klub Freestyle Prague Six, který vznikl před dvěma lety a sdružuje na 50 vyznavačů skateboardingu, freestyle bmx kol a kolečkových bruslí, převážně ve věku 12–20 let. Cílem klubu je mimo jiné vybudovat v Praze 6 hřiště pro tyto sporty, přičemž na chodu a provozu by se měli podílet hlavně členové klubu.