Památník veteránům dominantou Vítězného náměstí

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Tak zní motto vytesané pod mečem na sedm a půl metru vysoké bronzové skulptuře. Na její druhé straně je obrysová mapa Evropy, Blízkého východu a severní Afriky s vyznačenými zeměmi, kde českoslovenští vojáci v letech 1939-45 bojovali.

Odhalení památníku v Den veteránů 11. listopadu se zúčastnili státní a vojenští představitelé, zástupci města, zástupci Československé obce legionářské a další hosté. Pod mramorové desky s názvy zemí, bojišť a letopočtem společně uložili třináct skleněných schránek obsahujících půdu z 33 vojenských pohřebišť. "V urnách je prsť z pohřebišť československých vojáků v zahraničí. Z Anglie, Francie nebo Polska," řekl plukovník Vladimír Palička.

Mramorové desky ukrývají schránky s půdou z vojenských pohřebišť.

Dvě z patnácti desek zůstaly prázdné. Urny s půdou z pohřebišť na našem území budou uloženy v květnu při výročí 60 let od konce války.

Na stavbě památníku zahraničním vojákům se spolu s legionáři a ministerstvem obrany podílela také městská část Praha 6. "Nesmí být zapomenuto, že tisíce legionářů šly do krutých bojů a v nich projevily tolik odvahy, vytrvalosti a lidských hodnot z ryzího vlastenectví," řekl při odhalení památníku starosta Tomáš Chalupa. "Těžko si lze představit pocity hrdinů, kteří přežili a vrátili se do své vlasti. Zde nejen že nebyly jejich zásluhy oceněny, ale oni sami byli často spíše potrestáni," dodal starosta. Podle něj lze touto cestou alespoň částečně vyjádřit vděčnost a úctu. Pro plukovníka Vladimíra Paličku, který za války bojoval jako tankista na východní frontě, je dokončení památníku splněním velkého snu. "Dlužili jsme to všem, kteří bojovali za naši svobodu," řekl v projevu.

Bronzový památník na Vítězném náměstí připomíná hrdinství československých legionářů.

Mezi válečnými veterány, kteří tu vzpomenuli na své kamarády i na kruté boje, byl i generálporučík František Fajtl, který létal téměř nad všemi frontami druhé světové války a jako vůbec první Čech velel anglickým pilotům. Čestný občan Prahy 6 převzal v říjnu od prezidenta Václava Klause nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. "Je to pocta pro všechny moje kamarády, kteří padli. Život byl to nejcennější, co mohli dát za svobodu, za vlast, za demokracii," řekl dvaadevadesátiletý legendární pilot.