Oslavy 100 let města Bubenče se uskuteční pod hlavičkou berana

náhled souboruNeobvyklá a zajímavá stavba může být centrem setkávání.

Do soutěže vypsané v souvislosti s oslavami sta let existence města Bubenče v Praze 6, které proběhnou v příštím roce, přišlo 80 návrhů od 27 autorů. Soutěž byla vypsána jako ideová výtvarná neanonymní a jednokolová, a mohla se jí zúčastnit odborná i laická veřejnost bez omezení věku a vzdělání. Do závěrečné fáze byly vybrány tři návrhy autorů Jiřího Helcera, Jana Šabacha a Jana Dvořáka. Každý návrh byl vyhotoven v několika variantách a v různém barevném provedení. Po důkladném hodnocení porota konstatovala, že i po dopracování návrhů nebude uděleno první místo, ale tři druhé ceny a také sedm odměn.

Přestože porota neoznačila žádný z dopracovaných návrhů jako vítězný, rozhodla, že na logotyp „100 let města Bubenče“ použije grafický symbol hlavy berana od autora Jana Dvořáka. V srpnu také byly všechny soutěžní návrhy vystaveny na chodbách radnice Prahy 6.

 

U příležitosti 100. výročí povýšení Bubenče na město připravují m. č. Praha 6 a Praha 7 společné oslavy. Scénář oslav zahrnuje kulturní a společenské akce podtrhující historický rámec čtvrti a stavební a údržbové práce na parteru města, realizované pod hlavičkou „100 let města Bubenče“. Společná značka – logotyp, který vznikl na základě vypsané soutěže, bude používán na propagačních materiálech, reprezentačních dárcích, samolepkách, v tisku i masmédiích a při všech příležitostech týkajících se uvedené akce. V nejbližší době bude také vydána kniha a kalendář na rok 2004 s historickými fotografiemi Bubenče.

Na město byla dnešní Bubeneč povýšena dne 26. 10. 1904, kdy jí byl udělen i městský znak (na příslušné privilegium si však Bubenečští museli počkat až do 17. 2. 1905). Městská symbolika hradby je doplněna figurou berana, mající původ v předchozím názvu vsi.