Anketa o Stromovce ukázala, co lidé chtějí:
oázu klidu, rekreaci, vodní plochy a restaurace

náhled souboruLetošní rok slaví Praha 6 sté výročí povýšení Bubenče na město. Oslavy se uskuteční pod hlavičkou berana, logotypu, který vzešel z loňské soutěže.

Po rozsáhlém úklidu a nevyhnutelném kácení stromů se pochopitelně chystají i projekty na opravy či úpravy území a odbor městské zeleně mimo jiné vypsal také anketu pro občany. Ti v ní měli popsat svoje představy o tom, jak by Stromovka měla vypadat. Ankety se zúčastnilo téměř pět set občanů, z nichž celých pětadvacet procent bylo z městské části Praha 6. Anketa je nyní vyhodnocována a závěry, které z ní vzejdou, budou zahrnuty do plánu úprav ve Stromovce. Požádali jsme tedy ředitelku odboru městské zeleně Kateřinu Vaculovou, zda by Šestce mohla sdělit další podrobnosti.

Můzete popsat současný stav Stromovky, ve které bylo nutné pokácet mnoho povodní poškozených stromů?

To je velmi široká otázka. Park je zhruba od konce dubna letošního roku opět zpřístupněn, uklizen od naplavených materiálů, to znamená, že jsou odvezeny naplavené tuny bahna (mimochodem jen z koryta Malé říčky se vytěžilo 25 000 m3 bahna!), písku, odpadu – všeho, co připlavalo. Problematicky dopadlo založení nových trávníků – nekonečné sucho způsobilo, že velká část travního semene nevzešla. Uzavřena je jen část mezi Malou říčkou a náspem trati, kde probíhá stavba nové hráze (tzv. vzdouvacího objektu, který je již dokončen a je moc pěkný!) a oprava dalších vodohospodářských objektů a území bývalé kompostárny, kde vysychá vytěžené bahno. V červnu se projevila další „vlna“ úhynu stromů, tentokrát masivní. Zcela odumřelých stromů bylo více než 400. V tuto chvíli (konec srpna – pozn. redakce) se dokončuje jejich kácení, které provádějí Lesy hl. m. Prahy, a začne vyznačování (červená značka barvou na kmen) dalších, bohužel, za prázdniny uschlých stromů, a to uschlých následkem povodně, nikoliv sucha!!! Vyznačení totálně suchých stromů provádějí pracovníci odboru městské zeleně Magistrátu Lesů hl. m. Prahy, pak se záměr ohlašuje orgánu ochrany přírody m. č. Praha 7. Teprve pak bude následovat kácení. Zároveň je zpracovávána projektová dokumentace na jednotlivé ucelené plochy parku, probíhá povolovací řízení u těch projektů, které jsou již zpracovány, jako například dětské hřiště Kaštánek. Dopracovává se též vodohospodářská studie, dokončují se opravy na Rudolfově štole a na dalších vodohospodářských zařízeních.

Jaký ráz Stromovky a zastoupení dřevin město plánuje? Změní se její charakter například z parku na luzní les apod?

Část mimo zátopové území bude nadále upravena „zahradnickým způsobem“, tedy i s využitím introdukovaných (exotických) dřevin, které byly pro Stromovku od konce 19. století typické, část v říční nivě se budeme snažit co nejvíce přiblížit původním dřevinám stanovištně vhodným – kosterní dřevina dub letní s příměsí jasanu, vrby, topolu, střemchy, olše a možná i jilmu. Na místa mimo dno bývalého rybníka přijde i lípa a javor a další domácí dřeviny.

Anketa, kterou město vypsalo, uz skončila, můzete prozradit výsledky a představy občanů?

Odpovědět na tohle jednou větou je velmi těžké. Výsledky budou zveřejněny v Listech hl. m. Prahy. Ale jen stručně: největším překvapením byl zájem a čas, který lidé vyplňování ankety věnovali. Neuvěřitelné! MOC děkujeme. Pro zajímavost pár čísel: ze 485 respondentů odpovídalo 25 % z m. č. Praha 6, 33 % m. č. Praha 7, 36 % z ostatních městských částí a 6 % mimopražských. Dále, velmi zjednodušeně: tramvaj do Stromovky spíše ne, koně určitě ano, nová vodní plocha ANO, nová zahradní restaurace ANO, v ní JEN rozárium uvedli pouze tři dotazovaní, ostatní uvítají vyšší vybavenost – petanque a ostatní společenské hry vůbec (boccia, šachy, kuželky...), nová rekreační plocha – převaha přírodě blízkých vybavení, oáza zeleně...

Znáte uz přiblizné finanční náklady na renovaci Stromovky?

Jen u těch částí, kde je zpracována projektová dokumentace. To znamená, že například obnova dětského hřiště Kaštánek včetně sociálního zázemí a herních prvků přijde na 5 mil. Kč, nová zahradní restaurace včetně sociálního zázemí bude stát 12,5 mil. Kč, úprava u Planetária vyjde na 3 mil. Kč. Jinak by to byla „hausnumera“. Finanční prostředky věnované obnově Malé říčky také známe – opravy hráze a zatrubnění stálo 2,5 mil. Kč, čištění koryta 11,8 mil. Kč., oprava Rudolfovy štoly 1,075 mil. Kč. Plánovaná oprava povrchů cest zničených po povodni je vypočítána na přibližně 4 mil. Kč. Letos mají také probíhat protipovodňové úpravy v úseku Holešovice – Stromovka, které ovšem nejsou v kompetenci našeho odboru.

Bude se do budoucna jednat spíše o zelený lesopark nebo přibudou i drobnější stavby – např. altánky, dětská hřiště, odpočívadla a podobně?

Stromovka by měla nadále zůstat přírodně-krajinářským parkem. Opět se pokusíme uplatnit princip zahradní stavby a vyšší vybavenosti „nahoře“, „příroda dole“. Samozřejmě že tu budou dětská hřiště na tradičních místech, ale ve vyšší kvalitě (Kaštánek už, doufejme, letos), prvky drobné architektury a tolik, tolik potřebná WC a občerstvení. Na jaro plánujeme seznámení veřejnosti s projekty a malou výstavu v Planetáriu hl. m. Prahy.


Ořezané kmeny pokácených stromů prozrazujímísty, že uzdravení Stromovky ještě přece jen nějakou chvíli potrvá.


Stromovka na některých místech už zase vypadá jako by tu povodeň ani nebyla, ale bývalá restaurace Šlechtovka zatím na obnovu čeká. Dočká se? Snad. Dne 3. 9. se mimo jiné kvůli ní konala i tisková konference.