Více českého jazyka a umění na ZŠ Interbrigády

Základní škola náměstí Interbrigády otevře v příštím školním roce pro budoucí šesťáky další třídu se zaměřením na rozvoj tvořivosti. V učebním plánu těchto tříd jsou ve zvýšené míře zastoupeny výtvarná a hudební výchova a český jazyk.

Podle informací ředitele Jindřicha Kitzbergera jsou ale tyto předměty pouze prostředkem k dosažení obecnějšího cíle, nikoli cílem vlastním. Nejde o výuku a výchovu dovedností výtvarníků, hudebníků nebo herců. Cílem je především rozvoj tvořivého nadání v obecném smyslu. Jak ředitel uvedl, výuka je celkově zaměřena na kreativní způsob myšlení, rozvíjení vyjadřovacích schopností (jazykových, výtvarných, dramatických), otevřený přístup k problémům, uvolněnost, fantazii, hledání originálních řešení, rozvoj představivosti a toleranci k druhým. Specifické nadání pro některou z uměleckých disciplín není podle jeho slov podmínkou pro přijetí. Stačí zájem a určitý stupeň všeobecného tvořivého nadání. „Celkový profil výuky směřuje mírně k humanitním předmětům, i když prostředky, s nimž projekt pracuje, podporují i rozvoj přírodovědného poznání. Významným prvkem v tomto vzdělávacím programu je klíčová role třídního učitele, který ve třídě vyučuje 2–3 předměty,“ řekl Kitzberger.

Žáci těchto tříd ve větší míře navštěvují výstavy i jiné kulturní programy, jsou ale také často sami pořadateli různých školních akcí – například výstav výtvarných prací v půdních prostorách školy. Také každoroční školy v přírodě mají speciálně uzpůsobený program a děti mají též možnost se zúčastnit letního tábora s výtvarným zaměřením.

Třídy jsou zřizovány od 6. ročníku a jelikož zájem standardně převyšuje možnosti jedné třídy, jsou děti vybírány na základě psychologických testů a nejrůznějších tvořivých úloh. Stávající prospěch nehraje žádnou roli.

Celý projekt vznikl v roce 1992 ve spolupráci s Pedagogickou fakultou UK (ZŠ nám. Interbrigády je fakultní školou) a od té doby funguje nepřetržitě pod hlavičkou experimentálního ověřování se souhlasem MŠMT. Absolventi tohoto studia se bez větších problémů dostávají na střední školy, mnozí – i přes tvrdý výběr – postupují například na školy s uměleckým zaměřením. Další informace můžete získat na tel. 233 340 795, kde lze také objednat přihlášku (měla by být také k dispozici ve všech ZŠ Prahy 6).