Sportovní třídy na ZŠ Šantrochova jsou zaměřeny na atletiku

Ve školním roce 2002/2003 bude opět na ZŠ Šantrochova ve spolupráci s USK Praha otevřena od 6. ročníku sportovní třída s atletickým zaměřením. Tyto sportovní třídy byly zařazeny MŠMT na doporučení Českého atletického svazu do projektu „Intenzifikace sportovních tříd na základních školách“.

Výuka zde vede k všestrannému rozvoji duševní i fyzické stránky dítěte. Žáci si osvojují všechny atletické disciplíny (sprint, překážky, skoky, hody a vrh koulí, štafety, střední tratě). Hlavně v prvních dvou ročnících je však důraz kladen na gymnastiku, akrobacii, míčové hry, plavání. Ve sportovních třídách je výuka tělesné výchovy rozšířena na čtyři respektive pět hodin týdně. Současně mají žáci této výběrové třídy povinné tréninky v areálu školy, ve Hvězdě nebo na Strahově na stadionu Přátelství či v nafukovací hale. V průběhu školního roku děti absolvují podzimní kondičně ozdravné soustředění, zimní lyžařský výcvik a jarní atletické soustředění.

Třída je výběrová i po stránce prospěchové (průměr do 1,8) a výuka je zajišťována v plném rozsahu. Ve škole se vyučují dva světové jazyky, žáci mají k dispozici počítačovou učebnu a internet. Absolventi školy se dobře uplatňují na středních školách a gymnáziích.

Garantem kvality a odbornosti tréninkového procesu ve sportovních třídách jsou zkušení trenéři USK Praha, absolventi FTVS UK, kteří úzce spolupracují s vedením školy při řešení všech studijních, výchovných a sportovních otázek. Žáci sportovních tříd jsou automaticky členy USK Praha, za který závodí v soutěžích jednotlivců i družstev v mládežnických kategoriích. O kvalitní práci s mládeží svědčí i výsledky absolventů školy: Jan Netscher – několikanásobný mistr ČR a bývalý rekordman ČR ve skoku o tyči, dnes sportovní komentátor ČT a kondiční trenér fotbalistů Slavie Praha Petr Špaček – stříbrný medailista z ME do 23 let z roku 1997 ve skoku o tyči, Šárka Mládková – bronzová medailistka z Univerziády v roce 2000 konané v Pekingu, Lucie Palasová – reprezentantka ČR ve skoku o tyči, účastnice MEJ a MSJ, Pavel Beran a Jan Žalud – mistři ČR v mládežnických kategoriích ve skoku o tyči, Monika Parmová – halová mistryně ČR ve skoku o tyči, současná žákyně 9. C.

Talentové zkoušky se konají dne 15. 4. od 15 hod. v areálu ZŠ Petřiny- jih. Bližší informace o sportovních třídách a talentových zkouškách lze získat na tel.čísle 602 245 359 p. Ruda nebo na www.uskatletika.cz