Příspěvky pro sociální a zájmovou činnost byly schváleny

Na svém únorovém zasedání schválili zastupitelé vybrané grantové projekty v oblasti sociálních a zájmových aktivit.

Celkem 21 projektů v sociální oblasti, na něž hodlá dát městská část Praha 6 peníze, se týká například služeb poskytování osobní asistence postiženým, uspořádání sportovního setkání ve Hvězdě pořádaného pro těžce zdravotně postižené občany nebo vybudování a provozu chráněných bytů v rámci programu resocializace a integrace občanů propuštěných z psychiatrické léčebny. Nejvyšší částka – 495 tis. Kč je určena pro Domov sv. rodiny, tedy ústav sociální péče s celoročním pobytem těžce zdravotně postižených občanů s mentálním postižením a kombinovanými vadami.

V oblasti zájmových aktivit pak zastupitelé schválili poskytnutí finančních příspěvků na kulturu, sport a volný čas v celkové částce přibližně 1,4 mil. Kč. Z přihlášených 156 projektů jich bylo vybráno 86. Mezi schválenými půjde například 150 tis. Kč pro SK Střešovice na dokončení rekultivace fotbalového hřiště a vybavení a úpravy hlavního a náhradního hřiště včetně hlediště a interiéru kabin nebo 76 tis. Kč pro Centrum volného času Bilbo na práci s dětmi a na tvůrčí dílny různých oborů pro seniory a neorganizované děti a mládež.

Při projednávání kulturních grantů se mezi zastupiteli rozpoutala dlouhotrvající diskuse, týkající se výstavy v Písecké bráně. „Grant 110“, jak byl pracovně nazýván, byl sice doporučen kulturní komisí, ale rada ho při svém projednávání neschválila. Projekt za 88 tisíc Kč stál na nápadu vystavit v Písecké bráně třicet nebo čtyřicet obřích fotografií billboardů, dokumentujících „negativní působení billboardů na člověka i v kontrastu s městem nebo přírodou“. Předložila ho fotografka irského původu Beth Lazroe, žijící a pracující v Čechách. Společně s výstavou měly probíhat i panelové diskuse. Rada však tento návrh nedoporučila. Například proto, že, jak uvedl radní Jiří Hermann: „je otázkou, zda je Praha 6 ten pravý, kdo by měl být sponzorem této výstavy. Její záběr není ani tak celopražský, jako spíš celostátní a připadalo by mi daleko lepší, rozumnější a přirozenější, kdyby podobné projekty podporovali ti, kteří ty billboardy umísťují nebo ti, kteří na nich inzerují.“ Další otázky pak vzbudil fakt, že ostatní organizace jako je například Open Society Found sice přislíbily pomoc, ale teprve poté, až ji poskytne Praha 6.

Předseda kulturní komise Michal Tryml se však domnívá, že rada a následně i většina zastupitelů projekt neschválila proto, že „se velmi lišil od běžných „šestkových“ grantů, kterými městská část podporuje tzv. místní kulturu. Jsem přesvědčen, že je to škoda,“ uvedl a pokračoval: „Jistě můžeme diskutovat o tom, zda nejde o projekt celoměstského významu, který by měl být hrazen z rozpočtu hlavního města. Na druhé straně Praha 6 takto promarnila možnost vygenerovat diskuse a veřejné debaty o věcech, které sice mnozí odsuzují, ale na něž si pomalu zvykáme a které naše děti, pokud se situace nezlepší, budou brzy pokládat za přirozenou součást svého života“.

Při diskusi, v níž měla na žádost některých zastupitelů možnost svůj projekt obhájit sama autorka, vystoupila i zastupitelka Helena Frankenbergerová, která celé projednávání ostře napadla: „jsem velmi znechucena touto debatou, která tady probíhá pravděpodobně už tři čtvrtě hodiny… Když jsme tady odmávali 400 milionů, tak debata byla pětiminutová. O této – v tomto porovnání malé – částce už debatujeme takovou dobu.“

I přes tuto výtku však mnozí další zastupitelé, někteří ze stejného politického klubu jako je Frankenbergerová, výměnu názorů nad kulturním projektem uvítali. „Samotný průběh této diskuse ukazuje, že je to velké téma,“ řekl například zastupitel Alexandr Holub.

Zastupitel Tryml pak podal návrh, aby byl tento projekt mezi granty opět zahrnut. Zastupitel Marián Hošek naproti tomu navrhl, aby příspěvek na tuto akci byl snížen na 30 tis. Kč. Ani jeden z těchto návrhů však neprošel hlasováním.

Zanedlouho poté byl návrh na udělení grantů v zájmové oblasti skutečně schválen, ovšem bez „grantu 110“.