Praha 6 nakoupí podílové listy za 400 milionů

Na svém únorovém zasedání schválili zastupitelé na doporučení rady způsob zhodnocení finančních prostředků z celkových rezerv městské části. Za částku 400 mil. Kč nakoupí městská část prostřednictvím České spořitelny, Komerční banky a ABN AMRO podílové listy fondů, které tyto banky spravují.

Česká spořitelna a Komerční banka budou přitom disponovat stejnými částkami ve výši 130 mil. Kč, ABN AMRO pak připadne částka 140 mil. Kč. Zastupitelé se tak rozhodli mimo jiné proto, že dosavadní zhodnocování finančních prostředků obvyklými způsoby, jako bylo uložení peněz na termínovaných účtech nebo v depozitních směnkách či na speciálním účtu, již vzhledem k poklesu úrokových sazeb ztratilo na významu.

„Naše finanční rezervy jsou značně vysoké, což je v nové historii Prahy 6 ojedinělé. Vzhledem k tomu, že se z velké části jedná o výnosy z prodeje, které jsou neopakovatelné, nesmíme dopustit jejich rozmělnění v běžném provozu. Není tedy možné za tyto peníze například navýšit mzdy zaměstnanců úřadu nebo kupovat nová auta a podobně. Snažili jsme se naopak najít optimální model jejich zhodnocení a po debatách ve finančním výboru i v radě jsme se rozhodli pro nákup podílových listů,“ uvedl k tomu starosta Tomáš Chalupa. Podle něj a zkušeností, které městská část s podobnými transakcemi již má, by roční výnosy mohly činit asi 12 milionů korun ročně, v nejlepším případě i 15 mil. korun. Takto získané finance by směřovaly do investic v Praze 6, především na rozvoj obce, budování a obnovu hřišť či areálů volného času a podobně.

S uvedenými bankovními ústavy – Českou spořitelnou, a. s., a Komerční bankou, a. s., již proběhla rozsáhlá jednání. Tyto dvě banky řadu let obhospodařují finanční prostředky šesté městské části. Zejména ze strany ČS, a. s., je to za nadstandardních podmínek. Oba finanční ústavy znají postavení a úlohu m. č. Praha 6 jako veřejného subjektu a prakticky celou dobu s městskou částí spolupracují na – v čase a dané situaci – nejvýhodnějším způsobu zhodnocování. Doplněny byly ještě o třetí „silnou“ instituci, a tou je právě ABN AMRO, která byla z pěti zájemců vybrána díky svým nejvýhodnějším ratingovým a daňovým parametrům.