Naším sousedem je i Stromovka
Praha 6 připravuje ve spolupráci s magistrátem a Prahou 7 protipovodňová opatřen

náhled souboruV obci je evidováno 57 ulic a 810 adres. Všechny adresy v obci mají PSČ 164 00. Z 1901 evidovaných obyvate je 796 mužů nad 15 let, 141 chlapců do 15 let, 834 žen nad 15 let a 130 děvčat do 15 let.

Městská část Praha 6 z podnětu místostarostky Jaroslavy Trnkové iniciovala asi před měsícem schůzku s vedoucí oddělení veřejné zeleně magistrátu ing. Vaculovou a s ředitelem závodu Dolní Vltavy ing. Uhrem, kde byla domluvena konkrétní opatření. Ta by měla zabránit tomu, aby při úpravách opětovně docházelo například k výsadbě nevhodných rostlin nebo k nepředloženým terénním úpravám. „Problém Stromovky je v tom, že celé území je spojeno propustnými štěrky s nivou. Takže při záplavách tam přímo tryskala voda ze země. Pokud by zde nebyl železniční val, což považuji za fatální zásah do tohoto území, voda by při záplavách normálně stoupla, a pak by zase opadla. Takhle vznikl obrovský tlak vody, který Stromovku výrazně poškodil,“ řekla k tomu místostarostka.

Na základě dohody s magistrátem Trnková kontaktovala také Prahu 7, a s jejími představiteli stejně jako s lidmi z odborné komise na Praze 7 si prošli celou Stromovku. Oba úřady pak přijaly společné prohlášení rad městských částí Prahy 6 a 7, které se mimo jiné týká protipovodňové ochrany levého břehu Vltavy.

To zahrnuje nejen ochranu Stromovky, která by měla spočívat například v zabezpečení Rudolfovy štoly a vybudování zábran počítajících s pětiletou vodou, ale zároveň další opatření především v území podél Papírenské ul. „Zábrany na pětiletou vodu ve Stromovce se mohou někomu zdát málo. Ale nám jde o to, vrátit se k co nejpůvodnější podobě Stromovky a k jejímu přirozenému fungování, do něhož patřily i občasné záplavy. Takže při vyšší vodě by se nechala Stromovka prostě zatopit. Důležité je, aby k tomu docházelo přirozeně a aby vodě nepřekážely jak nevhodné rostliny, tak nějaké terénní valy a podobně. Pokud bude Stromovka zatopena přirozeně, voda se rozlije po celém území, nebude se valit pod tlakem a tudíž nebude ničit,“ vysvětlila dále Trnková.

Co se týče oblasti kolem Papírenské ul., zde by měl být podle slov místostarostky vybudován modelový průmyslový areál. „Chtěli bychom tu ukázat, jak může fungovat průmyslová zóna v zátopové oblasti. Budovy zde musí být dimenzovány na zatopení a postaveny tak, aby nepřekážely samotnému průtoku vody při povodni. Tím pádem by nemuselo docházet pod tlakem vody k jejich statickému poškozování. V návaznosti na zpracování projektu budeme žádat o svěření zeleně v těchto místech, abychom mohli vybudovat jakýsi zelený pás podél řeky až do Sedlce. Nebudou to však zahrádkářské kolonie, nýbrž území s vysokými stromy a s procházkovou trasou, které nebrání průtoku vody,“ dodává k tomu místostarostka.


Stromovka bude mít v budoucnu šanci přežít povodně bez poškození asi jen v případě, že se vrátí do původní podoby lužního lesa.