Svůj dluh chtěl splácet do svých sta let!

Horkou chvilku připravil radě městské části Praha 6 dlužník, který na nájemném dluží 620 tisíc korun. Navrhl totiž, že svůj dluh umoří po tisícikoruně v 619 měsíčních splátkách. Poslední splátku by zaplatil v roce 2054, tedy v době, kdy by mu bylo sto let.

Rada tento návrh z pochopitelných důvodů nepřijala a odmítla uzavřít splátkovou dohodu ještě s dalším neplatičem, který spolu s tímto dluží celkem na nájemném přes 1,3 milionu Kč.

Zároveň radní vypověděli z nájmu čtyři nájemníky obecních bytů, kteří buď opakovaně neplatí nájem nebo poskytovali byt dalším osobám, a naopak rozhodla o uzavření splátkových dohod se sedmi dlužníky, kteří dluží městské části celkem 400 tis. Kč. Všichni dlužníci svůj dluh vůči městské části uznali.

Na tiskové konferenci po zasedání rady oznámil mimo jiné starosta Tomáš Chalupa, že byla přijata nová opatření, která zpřísní kontrolu nad placením nájemného v obecních bytech. Upomínky bude úřad zasílat už ve chvíli, kdy bude zjištěn nedoplatek ve výši 2000 Kč. Starosta dodal, že astronomické částky dluhů pocházejí ještě z dob, kdy neexistovala jasná kontrola. „Nyní nejen že kontrolu provádíme důkladně, ale v případě, že dluh už vznikl, se snažíme nejprve s dlužníky dohodnout a necháváme jim možnost, aby sami rozhodli o výši splátek. Pokud ale někdo navrhne takovou nehoráznost jako zmíněný dlužník, tak to opravdu řešíme razantnějším způsobem. Obzvlášť když víme, že většina neplatičů rozhodně nepatří mezi sociální případy,“ dodal k tomu starosta.