Vánoce byly sice bez sněhu, zato opět se stanem

náhled souboruUplynulo už mnoho let od událostí, které připomínají, zemřelo mnoho pamětníků, nicméně kamenní svědkové času zůstávají. Na nich se však nepodepisují jen povětrnostní vlivy či emise, ale i vandalství, které je bohužel jedním z věčných projevů lidské hlouposti, a někdy také nevyjasněná vlastnická práva. Jedním z takových problémových pomníků je památník obětí z 1. a 2. světové války v ul. Řečického na Břevnově, jehož autorem je sochař J. Brůha. Podívejme se však nejprve, jak vlastně ochrana takovýchto objektů na Praze 6 probíhá a jaké jsou s tím mnohdy spojené obtíže.

Právě takovým místem byl už třetím rokem vytápěný stan na Vítězném náměstí, v němž městská část Praha 6 nabízela svým občanům pestrou a atraktivní přehlídku převážně hudebních a divadelních pořadů. Vánoce patří samozřejmě především dětem, a pro ty je už tradičně největším lákadlem speciální telefonní budka Volejte Ježíškovi. I ta nejtajnější dětská přání se tak mohou prostřednictvím Ježíškovy asistentky dostat k rodičům. Tento originální nápad ani letos neušel pozornosti médií - speciální příspěvek mu věnovala např. slovenská televize Markíza. Mnohé děti se zapojily do soutěže „O nejpěknější vánoční ozdobu“. Odměnou bylo nejen ocenění těch nejšikovnějších, ale také instalace jejich ozdob na vánočním stromu v dolní části Vítězného náměstí.

Během víkendových dnů se děti mohly těšit z řady pohádek a zpívánek. Divadlo bratří Formanů, Jitka Molavcová nebo Petr Nikl s klecanských sborem Lakomé Barky - to jsou jen některé příklady úspěšných pořadů.

Během víkendových dnů se děti mohly těšit z řady pohádek a zpívánek. Divadlo bratří Formanů, Jitka Molavcová nebo Petr Nikl s klecanským sborem Lakomé Barky – to jsou jen některé příklady úspěšných pořadů. Odpolední představení převážně základních škol se těšila hlavně zájmu nejbližších příbuzných a spolužáků, ale i ona už mají v programu „Vánoc na šestce“ své pevné místo. Dramaturgie večerních hudebních pořadů se snaží preferovat umělce, jejichž životní či umělecká dráha je nějakým způsobem spjata s Prahou 6. A tak jsme vedle již výše zmíněných bratří Formanů a Petra Nikla mohli v programu zaznamenat také jména – Jiří Suchý, Michal Prokop, Zuzana Navarová, Jan Jiráně, Ondřej Konrád, hanspaulská kapelá Wooden Shoes či divadlo Tineola.

K adventní atmosféře laskavosti přispěl i prodej dárkových předmětů, jehož výtěžek věnují junáci na dobročinné účely.

Přestože ve stanu, jehož interiér i blízké okolí (také propagaci) výtvarně zpracovala Barbora Hubená, bylo i v těch největších mrazech příjemně teplo, mohli se návštěvníci i náhodní kolemjdoucí ohřát svařeným vínem, punčem nebo grogem, nabízeným v přilehlých stáncích s vánočním občerstvením.

 

 

 


Zvonohra nejen zahájila, ale také ukončila adventní oslavy na Vítězném náměstí, kam zval tiše rozzářený stan. V něm vystoupilo mnoho účinkujících, mezi nimiž nechyběla například ani Jitka Molavcová a písničky, které si s Jitkou zazpívaly samy děti. Velké pozornosti se také těšilo barokní divadlo bratří Formanů . K vánočnímu koloritu ale patři i kapři.
 

  


Loutkové divadlo Tineola a skupina Ritornello zaujalo všechny diváky nejen hezkým příběhem, ale především hudebním doprovodem: na historické nástroje se hrály historické skladby (vlevo). O hudbu se však postaraly také bigbítové nebo folkové kapely (vpravo), jako například Ondřej Konrád & GUMBO, jejíž řízné tóny však vůbec nebrala v potaz rozkošná dvojice chlapce a dívenky , která si navzdory blízkosti reproduktoru projevovala značné sympatie. Pozadu však nezůstaly také školy a jejich svěřenci. Jednou z nich byla například ZŠ Na Dlouhém lánu  a její hudební vystoupení na téma lidových motivů. Ale Vánoce se slavily nejen ve stanu. ZŠ nám. Svobody 2 uspořádala prodejní vánoční výstavku s nádhernými výrobky dětí (dole).