Při výběru návrhů na památník na Vítězném náměstí padla tři ocenění

náhled souboruNeuvěřitelné narozeniny oslavily dvě dámy – stoletá paní Josefa Skácelová, která byla první jubilantkou v novém tisíciletí a jednostoletá paní Anna Sekerková, nejstarší občanka Prahy 6. A obě mají, jak se zdá, na svůj dlouhý věk specifický recept. Paní Skácelové totiž podle jejích vlastních slov vždy pomáhalo kyselé zelí, kterým si vyléčila za války i španělskou chřipku, paní Sekerkové zase chuť do života vždy přineslo kafíčko a – i když bychom to asi neměli příliš zdůrazňovat – sem tam také cigareta. 

Radnice Prahy 6 spolu s Čs. obcí legionářskou vypsala loni v červenci soutěž na zpracování architektonicko-výtvarného návrhu budoucího památníku. Jejím účelem bylo získat nejvhodnější pojetí, které by odpovídalo nejen charakteru památníku, ale také jeho umístění v prostoru náměstí poblíž Generálního štábu. Součástí návrhu proto mělo být i řešení souvisejícího okolí s ohledem na připravovanou dostavbu severozápadního a severovýchodního kvadrantu Vítězného náměstí a uvažované prodloužení východu z metra směrem ke Svatovítské. Do budoucna je pravděpodobné i rozšíření kruhového objezdu. Podle regulačního plánu se také počítá s pylonem stojícím uprostřed kruhového náměstí, který by neměl kolidovat s tímto památníkem.

Spolu s těmito podmínkami byl zadán také požadavek na atributy památníku: symbol meče hrotem vzhůru, věnec z lipových listů a znak ČSR z r. 1938, nápis „Československým zahraničním vojákům padlým na bojištích II. světové války 1939–1945“, dále seznam čtyřiceti bojišť, osazení trezorku se seznamy padlých, místo pro řecký oheň, osvětlení a dva stožáry na vztyčení vlajek.

Soutěže, která probíhala dle Soutěžního řádu České komory architektů, se mohly zúčastnit fyzické nebo právnické osoby, které své návrhy měly odevzdat do 30. září 2002. Návrhy byly prezentovány anonymně a odborná porota jich nakonec kladně vyhodnotila sedm.

Z těchto sedmi návrhů pak byly dvanáctičlennou odbornou porotou vybrány tři – návrh č. 4 autorů: ak. mal. doc. Zdeňka Hůly, ing. arch. Jana Havlíčka st., ing. arch. Jana Havlíčka ml. a mgA. Petra Kocourka, dále návrh č. 7 autorů: ak. soch. Jiřího Plieštika, Ing. Tomáše Novotného a Jiřího Opočenského a návrh č. 2 autorů: Radomíra Leszczynskiho a spoluautora ing. arch. Martina Roubíka. Prvně zmiňované dva přitom byly oceněny 2. cenou, návrh třetí získal ocenění mimořádné.

Jak k tomu uvedl vedoucí odboru územního rozvoje na radnici Prahy 6 Bohumil Beránek, „autoři těchto návrhů byli požádáni o jejich dopracování podle požadavků úřadu Prahy 6 a obce legionářské tak, aby vznikly reálně použitelné návrhy včetně rozpočtu.“ Termín je přitom stanoven na únor 2003. Po definitivním výběru vítězného návrhu pak Čs. obec legionářská přistoupí ke sdružování finančních prostředků na realizaci samotného památníku.
Â