Stále svěží i s osmdesátkou na krku

náhled souboruHistoricky nejúspěšnější český klub – Tatran Střešovice – zvedl vítězný pohár florbalové ligy počtvrté v řadě a celkově poosmé. Vítězi základní části, ostravskému FBC Pepino, nepomohlo k premiérovému titulu ani vedení ve finálové sérii, a to dokonce 2 : 0.

Zde v Liboci, rozdělené na Horní a Dolní, se v roce 1892 sešlo 61 zájemců a ustavili Tělocvičnou jednotu Sokol Liboc. Třicet z nich se stalo zakládajícími členy. První řádná valná hromada se konala 16. října a první cvičení se uskutečnilo 18. listopadu téhož roku. Deset cvičenců mělo k dispozici hrazdu, kruhy a žíněnky, vše koupené na úvěr.

Od založení měli funkcionáři i členové jeden velký sen: postavit si vlastní sokolovnu. Doposud se cvičilo v dřevěném pavilonu a veřejná cvičení se pořádala na dvorech libockých zemědělských usedlostí.

Družstvo pro vystavění tělocvičny pro Liboc a okolí bylo konečně ustaveno v roce 1896 a koncem roku činily dary na tento účel téměř 1800 zlatých.

Představa vlastní sokolovny byla hnacím motorem pro všechny. Založili dramatický soubor, pořádali přednášky, koncerty, zahradní slavnosti, bály. Třebaže výtěžek z této činnosti nebyl nijak veliký, koncem roku 1906 činil majetek družstva již 4920 zlatých. To umožnilo koupi pozemku ve výměře 3779 m2. V červnu roku 1921 byl proveden slavnostní výkop základů a 29. ledna 1922 byla nová sokolovna předána do užívání.

Obětavost členů při výstavbě sokolovny byla nesmírná. Ze všech sil pomáhali na stavbě, místní zemědělci zabezpečovali svými povozy svoz materiálu a mnozí z členů uvalili na své rodinné domky hypotéky. Dluh byl veliký – 400 tisíc Kč a musel být běžně splácen, včetně úroků. Opět pomohl jeden z členů a půjčil peníze na zakoupení promítacího přístroje. V Liboci tak vznikl biograf a jednota si vzala navíc do vlastní režie i restauraci a cukrárnu. Přesto se finanční starosti táhly ještě dlouhou dobu a zbytek dluhu byl pak uhrazen státem.

Libocká sokolovna má již za sebou velké opravy, ale je dobře udržovaná a má náruč otevřenou pro všechny zájemce. Od jara do podzimu tu jsou plná i venkovní volejbalová hřiště a tenisové kurty.


Věra Frantinová


Foto: Jarmila Dejlová