Rozpočet 2003: bez dluhů, zato s miliardou výdajů

Tak jako v předcházejících letech i nyní těsně před koncem roku zastupitelé Prahy 6 schválili rozpočet pro letošní rok. Ten ve svých výdajích počítá s více než miliardovou částkou, z níž si opět největší díl ukrojí oblast školství, těsně následována obecním hospodářstvím.

Rozpočet je sestaven z příjmů ve výši 964,5 mil. Kč a historicky nejvyšších výdajů 1 091,8 mil. Kč. Rozdíl mezi příjmy a výdaji ve výši 127,3 mil. Kč bude hrazen z fondů městské části Praha 6 a podnikatelské činnosti. Ani pro tento rok přitom není počítáno s žádným úvěrem ani půjčkou. Ve finanční politice tak městská část zachovává již po několik let k rozpočtu stejný přístup a sestavuje ho jako vyrovnaný, bez zatěžování dluhy či neúměrnými výdaji, které by do budoucna mohly vést k rozpočtovému schodku.

Jak také k přijetí rozpočtu uvedl starosta Tomáš Chalupa: „Mám velkou radost, že Praha 6, jako vždy v minulosti, má schválený rozpočet a nehrozí jí obtížný a škodlivý stav rozpočtového provizoria. To je základní předpoklad pro úspěšné hospodaření v celém příštím roce. Navíc je nutno zdůraznit, že ani letos nepočítáme s přijetím žádného úvěru a že tedy Praha 6 bude i nadále jednou z mála, která nemá dluhy.“

Ve výrazně vyšším rozpočtu se také projevuje získání peněz z prodeje hotelu Praha. Ty se však podle Chalupy nesmějí „vytratit do neznáma“, proto má radnice v úmyslu za 400 mil. Kč nakoupit podílové listy, mající za cíl zhodnocení dočasně volných finančních prostředků z uskutečněného prodeje hotelu.

A s čím počítají jednotlivé kapitoly rozpočtu?

Výdaje na školství (nepočítáme-li nákup podílových listů), činí téměř 135 mil. Kč. Za 20 mil. Kč bude postavena sportovní hala ZŠ Petřiny-jih, více než 13 mil. Kč bude stát rekonstrukce školní jídelny ZŠ Bělohorská, 1,4 mil. Kč půjde na rekonstrukci dětského hřiště MŠ Kohoutek, za 1,6 mil. Kč budou realizovány rozvojové pobyty škol – zážitkové kurzy a grantová řízení v rámci realizované nespecifické prevence komunitního programu prevence sociálně patologických jevů Zdravá šestka a další.

V oblasti hospodářství bude investováno více než 131 mil. Kč. Za 20 mil. Kč budou opraveny šatny a kotelna v plaveckém areálu Petynka, za dalších 20 mil. Kč rekonstruována Pelléova vila a 20 mil. Kč bude stát také rekonstrukce objektu Delta na sídlišti Dědina. Realizace půdních vestaveb přijde radnici na 22,5 mil. Kč, Praha 6 vloží do rekonstrukce koupelnových jader 7 mil. Kč a 1 mil. Kč bude stát rekonstrukce sítí společných televizních antén v oblasti Břevnova. „Objemově největší akcí příštího roku je však rekonstrukce a přestavba bývalé tančírny Globus na Dejvické v divadelní sál, kam by se mělo přemístit proslulé a loni povodněmi zcela zničené Divadlo Semafor, a to za 35 milionů Kč,“ dodává k této oblasti Chalupa.

Zdravotnictví a sociální oblast získá příští rok 82 mil. Kč. Na dávky sociální péče je určeno 48,5 mil. Kč, 17,8 mil. Kč stojí provoz Pečovatelské služby, 5,1 mil. Kč získá z rozpočtu Léčebna dlouhodobě nemocných, 4,1 mil. Kč je určeno na zabezpečení provozu Lékařské služby první pomoci v Dejvicích, 2 mil. Kč stojí provoz lůžek pro občany Prahy 6 v Domově sv. Karla Boromejského, který je určen pro občany přechodně imobilní, 1,9 mil. Kč je určeno na specifickou prevenci komunitního programu protidrogové prevence na území Prahy 6, aj.

Na zajištění kulturních, sportovních a volnočasových aktivit vyčlenila radnice 66,6 mil. Kč, přičemž 17,4 mil. Kč získá na svůj provoz Dejvické divadlo, za 5,2 mil. Kč udržuje radnice tradiční akce pořádané v městské části – Společenský večer, Reprezentační ples, Den Prahy 6, Léto na lodi Prahy 6, Vánoce Prahy 6, Masopust, Břevnovské posvícení, Mezinárodní klavírní soutěž a další, 3,8 mil. Kč bude stát Sympozium soch Hadovka, 2 mil. Kč bude stát oprava a revitalizace parku u břevnovského kláštera, téměř 1 mil. Kč půjde na granty v oblasti sportu a tradiční sportovní akce – Sportovní setkání vozíčkářů ve Hvězdě, Memoriál J. Doležala, Břevnovských 10 mil, Sportovní den ČVUT, Pražská 50, aj.

Do rozvoje obce a městské infrastruktury bude investováno téměř 49 mil Kč. Celoroční údržba a úklid ploch veřejné zeleně stojí 21,5 mil. Kč, za téměř 9,2 mil. Kč bude dokončen Areál volného času Ladronka včetně vybavení dětských hřišť herními prvky, za 3,9 mil. Kč budou upravena dětská hřiště v ul. Za Hanspaulkou a při Patočkově ul. v blízkosti břevnovského kláštera, téměř tři čtvrtě milionu korun jde na projektové dokumentace na rekonstrukci parků Královka, U Hadovky, Na Starém náměstí v Ruzyni, 200 tis. Kč na financování grantů v oblasti ekologických aktivit, aj. Nejmenší část rozpočtových peněz je věnována do oblasti bezpečnosti, kam radnice vloží 8 mil. Kč. Z toho 4 mil. Kč na odstraňování graffiti z domů na území Prahy 6, 3 mil. Kč stojí integrovaný kamerový systém, za 600 tis. Kč budou vybaveny služebny Obvodního ředitelství Policie ČR a Městské policie Praha 6, 55 tis. věnuje radnice na dary policistům včetně soutěže o Nejlepšího policistu a Nejlepšího strážníka. Zbývající prostředky budou využity v dopravě, vnitřní správě a pokladní správě.