Šestnáct nápadů vylepší šestku

náhled souboruPumptrack u Zimního stadionu Hvězda, schody a velká nerezová skluzavka pro rychlé spojení ulic Africká a Kladenská nebo pingpongové stoly v parku Hadovka či parku Maxe van Stoela – to jsou některé z projektů, které uspěly v pátém ročníku participativního rozpočtu Nápad pro Šestku. 

Na podzim loňského roku lidé podali přes devadesát tipů a návrhů, jak vylepšit veřejný prostor v Praze 6. Z nich odborná komise vybrala třicet, které lze realizovat, a pustila je do závěrečného hlasování. To proběhlo v dubnu a 1441 respondentů rozhodlo, že uspělo šestnáct z nich. Při hlasování odpovídali i na další otázky. „Těší nás, že pro pokračování projektu Nápad pro šestku se vyslovilo 96 % hlasujících. Aktivity občanů si nesmírně vážíme,“ říká Oldřich Kužílek (STAN), pověřenec pro participaci, který projekt s týmem spolupracovníků organizuje. Zastupitel Marek Baxa (TOP 09) lituje, že se informace o hlasování nedostala k více lidem, aby se i oni mohli vyjádřit. „Kvalita a pestrost projektů ukazuje, že péče o prostor okolo sebe je lidem v Praze 6 vlastní,“ dodává.
Celkem je v rozpočtu na nápady vyčleněna částka šest milionů korun, projekty se opět dělily na dvě skupiny – na takzvané velké s cenou realizace 400 001 až jeden milion korun a na menší projekty v hodnotě 50 až 400 000 korun.

Malé nápady
V kategorii malých nápadů jich uspělo jedenáct, celkem za 2 290 000 korun. Lidé na šestce se tak dočkají těchto projektů:
1. Divoké luční kvítí na Flemingově náměstí (669 hlasů)
2. Revitalizace a průsek pěší stezky v Šárce v okolí „Zlodějky“ (645 hlasů)
3. Lavičky k odpočinku v okolí Domu s pečovatelskou službou Šlejnická (582 hlasů)
4. Oživení a kultivaci plácku Červeňák před OC Šárka (516 hlasů)
5. Legální plochy na kresbu graffiti na Dědině (432 hlasů)
6. WC pro Strouhalák (425 hlasů)
7. Pingpongový stůl v parku Maxe van Stoela (419 hlasů)
8. Venkovní posilovna pro dospělé Břízák na okraji Šárky (403 hlasů)
9. Pingpongový stůl pro všechny v Parku Hadovka (401 hlasů)
10. Přidání dalšího prvku na workoutové hřiště Pod Cihelnou (372 hlasů)
11. Móóc laviček na slunění pro náměstíčko K Lánu (356 hlasů)

Velké nápady
V kategorii velkých nápadů mohli hlasující vybírat z dvanácti projektů do maximálního limitu 3,6 milionu korun. Do této částky se vešly celkem čtyři nápady. Protože se ale nevyčerpaly všechny peníze na malé nápady, rozhodla se radnice pro realizaci i toho pátého, který překročil v součtu limit o dvacet tisíc korun.

Realizovat se budou
1. Pumptracková dráha u Zimního stadionu Hvězda (591 hlasů)
2. Revitalizace Mlžící fontány Vlastina x U Silnice (504 hlasů)
3. Revitalizace fotbalového hřiště k Červenému vrchu (474 hlasů)
4. Schody a velká nerezová skluzavka pro rychlé spojení ulic Africká a Kladenská (469 hlasů)
5. Revitalizace dětského hřiště v Hadovce (449 hlasů)

„Na území městské části se nachází jediný asfaltový pumptrack v ulici Papírenská, který svou velikostí nedokáže uspokojit byť jen mírně pokročilé jezdce. Plocha před Zimním stadionem Hvězda nemá v současnosti konkrétní využití a asfaltový pumptrack by umožnil jízdu na kolech, koloběžkách, skateboardech za jakéhokoli počasí, navíc nevyžaduje vysoké náklady na údržbu,“ odůvodnil autor vítězného velkého nápadu Matyáš Tittelbach, proč se do participativního rozpočtu zapojil.
Vítězné projekty radnice postupně uskuteční. „Realizace většiny Nápadů pro Šestku bývá většinou výzvou. Vyhrávají totiž často ty projekty, které představují vybočení z dosavadních postupů, přinášejí inovativní myšlenky, které občas není jednoduché do praxe převést. Jenže právě to je smysl paticipativního rozpočtu, aby radnice nezůstávala jenom u zaběhnutých a prověřených procesů, ale odvažovala se k realizaci nápadů poptávaných veřejností, i když to s sebou ponese i vykročení do neznáma,“ dodává radní pro životní prostředí a klima Petr Palacký (Zelení). Právě v rámci jeho gesce se bude většina projektů realizovat.