Masopust a radosti na sněhu.
Co je podle tradice Masopust?
Masopust je veselý svátek a poslední příležitost pořádně se najíst masa do zásoby.
Hned po něm začínalo období čtyřicetidenního půstu, které končí o Velikonocích. Zahájení masopustu závisí na datu Velikonoc, a proto může masopustní neděle připadnout na kterýkoliv den od 1. února do 7. března. Tučný čtvrtek býval den zabijaček a vepřové pečeně s knedlíkem a zelím. Kdo o Tučném čtvrtku hodoval, zajistil si dostatek sil na celý rok.Vrcholem masopustu bývalo úterý. Kdo měl smysl pro humor, nasadil si masku a vyrazil s průvodem maškar do ulic. Maškary byly všude vítány, pohoštěny a byla kolem nich spousta legrace. Rej masek končil „pochováním basy“ na znamení toho, že si muzikanti delší dobu nezahrají. K masopustu patří koláče, a to především koblihy. Jsou totiž kulaté a zlatavé jako slunce. A slunce, to je jaro, teplo a záruka bohaté úrody.
%%OPENFOTO("/image/200503_14.jpg",1,0,0,0,1)%%
|
%%OPENFOTO("/image/200503_13.jpg",1,0,0,0,1)%%
|
%%OPENFOTO("/image/200503_11.jpg",1,0,0,0,1)%%
|
%%OPENFOTO("/image/200503_12.jpg",1,0,0,0,1)%%
|
%%OPENFOTO("/image/200503_10.jpg",1,0,0,0,1)%%
|
%%OPENFOTO("/image/200503_09.jpg",1,0,0,0,1)%% |