Policistu napadl nožem

náhled souboruStážník městské policie Roman Vyšata se v květnu takříkajíc znovu narodil. Při kontrole dokladů ho bodl do krku upraveným kuchyňským nožem kontrolovaný muž. Jen o milimetry minul tepnu a další důležité orgány. Poraněný policista se z útoku zotavuje a plánuje návrat zpět do služby.

Přímo v nemocnici strážníka navštívil starosta Tomáš Chalupa v doprovodu policejního ředitele Viktora Richtera a místostarostky Jaroslavy Trnkové a poděkoval za odvahu. Je velmi pravděpodobné, že díky své přítomnosti a pohotovému jednání ochránila hlídka před napadením slečnu, za kterou měl agresivní muž namířeno. Městská rada odmění strážníka finančním darem 15 tisíc korun. „Za svůj život vděčím hlavně parťákovi Jardovi Malinovi, který mě bleskově pomohl. Podle toho také s odměnou naložím,“ ocenil Roman Vyšata svého kolegu.
„V Praze 6 je to první takový útok na policistu, ale obecně se brutalita a agresivita vůči policistům stále zvyšuje,“ řekl ředitel městské policie Viktor Richter.
Chybělo málo a mohla to být velká tragédie. Příběh devětadvacetiletého policisty naplnil stránky celostátních deníků i zpravodajství televizních stanic. 18. května před půlnocí si policejní hlídka všimla muže, který na Dědině v Ciolkovského ulici sledoval rychlým krokem mladou ženu. „Dívka zabočila, ale on viděl naše auto, tak pokračoval rovně. Když jsme jeli dál, vrátil se a rozběhl se za ní,“ líčí Roman Vyšata začátek příběhu s dobrým koncem. „Jeho chování bylo podezřelé, rozjeli jsme se za ním a požádali ho o doklady. Dívka mezitím zašla do domu.“ Při vracení občanského průkazu se děvětačtyřicetiletý muž choval velmi arogantně a nakonec do strážníka prudce strčil. „Chtěl jsem kolegu chránit, tak jsem skočil mezi ně a on se po mně ohnal,“ vypráví Roman Vyšata. „Najednou jsem zjistil, že mi z krku stříká krev, netušil jsem, že má nůž,“ vzpomíná na kritické okamžiky. V tu chvíli muž s nožem utekl. Kolega, kterého útočník také poranil ve tváři, zraněného krvácejícího policistu naložil a rychle odvezl do Vojenské nemocnice ve Střešovicích.
Během noci přivezla sanitka do stejné nemocnice muže, který oznámil, že se poranil nožem na rukou. Sestra z ambulance na něj upozornila policisty. Kolega raněného Vyšaty v něm poznal útočníka z Dědiny, přivolal další hlídku a ta jej zatkla. Muž se v minulosti léčil na psychiatrii a teď, místo ve vazební věznici, skončil v bohnické psychiatrické léčebně.
Mladý policista u městské policie slouží čtyři roky. Na krku má nyní mnoho vnitřních stehů. Z nemocnice ho lékaři propustili domů. Špatně se mu mluví a polyká, ale zotavuje se rychle. -kam-