Carl Czerny zněl v Tereziánském sále

náhled souboruV rámci vyhlášení roku 2001 „Rokem juniorů“ uspořádalo obvodní ředitelství Policie ČR na Praze 6 ve spolupráci s Občanským sdružením akci pro Vaše děti, zaměřenou na oblast prevence kriminality a prevence nehodovosti v silničním provozu. Zúčastnily se jí děti 2. třídy ZŠ Bílá.

Přehlídka jednatřiceti mladých klavíristů ve věku od 7 do 21 let se konala v prostorách kláštera již potřetí. Mezi nadějnými klavíristy vystoupil i Martin Levický, který nedávno získal 3. místo na Meziná-rodní soutěži Carl Czerny, kde vystoupil s Chopinovou skladbou Velká revoluční. „Koncert z etud je svým způsobem rarita, která nemá snad ani ve světě obdoby. Ale dnes není na světě klavíristy, jak začátečníka, tak pokročilého, který by neznal a nestudoval náročné etudy od Carla Czerneho, jenž dal základ modernímu pojetí klavírní hry,“ uvedla Vlastimila Pospíšilová, která za V. P. Art tuto akci připravuje. Zároveň ocenila vstřícný přístup jak městské části Praha 6, tak břevnovského kláštera, v jehož nádherných prostorách „se člověk skutečně povznese a koncert si může plně vychutnat.“

Základní umělecké školy do této přehlídky samy nominují své žáky, takže při koncertu se sejdou děti z celé republiky. Předchozích ročníků se zúčastnily i děti z Prahy 6.
Carl Czerny je v klavírním světě pojem. Narodil se sice ve Vídni, ale otec pocházel z Nymburka. V deseti letetch se stal žákem L. van Beethovena, který již při jeho první návštěvě ocenil Carluv talent. Sám Czerny začal vyučovat již v patnácti letech a získal několik nadaných žáků. Z doby jeho 28 let se také datuje tato historka: „Roku 1819 přišel jednoho rána ke mně muž s chlapcem asi osmiletým a prosil mne, abych si dal zahrát od tohoto maličkého něco na piano... hra byla naprosto nepravidelná a chaotická. Přesto všechno jsem užasl nad nadáním, jímž ho příroda obdařila. Otec mi vypravoval, že se jmenuje Franz Liszt!...“ Carl Czerny zkomponoval také mnoho skladeb, mezi jinými právě i zmíněné etudy.

 
Kristina Stepasjuková z Moravské Třebové byla jednou z mladých klavíristek, které zahrály etudy C. Czerneho.