Hřiště u Písecké brány nemá plot, je v památkové zóně

Díky teplému podzimnímu počasí se ještě před koncem roku podařilo dokončit a otevřít další zrekonstruovaná hřiště v Praze 6. Jsou to hřiště Na Vlčnovce, Pod Novým lesem, v Šáreckém údolí, pod zámečkem na Hanspaulce nebo u Písecké brány.

Hřiště u Písecké brány proti ostatním není oplocené. Přestože z něj rodiče místních dětí mají radost, některým vadí, že nemá plot a mohou na něj zvířata. Vedle dětského kolotoče tak leží psí výkaly. Vedoucí odboru životního prostředí Lenka Zaptová však upozorňuje, že jde o památkově chráněnou lokalitu, kde oplocené hřiště být nemůže. „Památkáři jej povolili pouze jako součást úpravy parku a jako dočasnou stavbu, aby bylo možné kdykoliv vrátit plochu do původního stavu,“ vysvětluje. Protože hřiště je celé na pískovém podkladu, nemá samostatné pískoviště, a proto jej ani radnice oplotit nemusí. „Je to na lidech, aby si zvířata ohlídali, před vstupem do parku jsou koše se sáčky na psí exkretmenty,“ říká Zajptová. Na hřišti rodiče oceňují malé fotbalové hřiště s brankami. „Je to skvělé, syn rád hraje fotbal a nemusíme chodit kopat až na Letnou,“ říká paní Lenka Pivoňková. Hřiště za Píseckou branou stálo radnici dva a půl milionu korun, podobně i ostatní hřiště.

Program rekonstrukcí pokračuje plynule i letos. Ve výstavbě jsou hřiště ve Střešovické a Kolátorově ulici. Ve vnitrobloku mezi Kladenskou a ulicí na Dlouhém lánu dojde nejen na opravu hřiště, ale i úpravu celého parku s novými chodníčky. V rámci toho bylo nutné pokácet staré a nemocné stromy. To vadilo některým místním lidem. Na jejich místo však přijde náhradní výsadba. Na nový park s klouzačkou se naopak těší děti z místního dětského klubu a jeslí.